POLITICĂ

Rusia a suspendat acordul cu SUA privind programul nuclear

Colaborarea dintre Rusia şi SUA în domeniul cercetărilor ştiinţifice şi al dezvoltării în sferele nucleară şi energetică este suspendată, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.

http://www.kp.ru

Prelungirea sistematică de către SUA a sancţiunilor împotriva Rusiei, din care face parte şi suspendarea colaborării ruso-americane în domeniul energiei atomice, cere adoptarea unor măsuri de răspuns în privinţa părţii americane, citează MEDUZA un decret al Guvernului.

https://meduza.io

Colaborarea în sfera securităţii nucleare e şi în interesele Rusiei, şi ale SUA, Washingtonul este gata să lucreze cu Moscova în această sferă, în ciuda dezacordurilor în alte chestiuni. Potrivit INTERFAX, declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Ernest.

http://www.interfax.ru

SUA au blocat discutarea atacului asupra Ambasadei Federaţiei Ruse în Siria

SUA au blocat în Consiliul de Securitate al ONU declaraţia privind atacul asupra Ambasadei Rusiei în Damasc, informează EHO MOSCSVÎ.

http://echo.msk.ru

Kremlinul a avut o atitudine negativă faţă de acţiunile delegaţiei americane în Consiliul de Securitate ale ONU, transmite RIA NOVOSTI. În acelaşi timp, în cadrul Dumei de Stat se crede că poziţia SUA denotă lipsa de dorinţă a Occidentului de a investiga cele întâmplate.

https://ria.ru

La 3 octombrie, insurgenţii au bombardat Ambasada Federaţiei Ruse în Damasc, informează LIFE. Ca urmare, nimeni n-a avut de suferit, cu excepţia clădirii. Rusia a difuzat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect de declaraţie ce condamnă atacul asupra misiunii diplomatice.

https://life.ru

Putin şi Erdogan au discutat situaţia din Siria la telefon

Preşedinţii Federaţiei Ruse şi Turciei, Vladimir Putin şi Recep Erdogan, în cadrul unei discuţii purtate la telefon, au analizat situaţia din Siria. Potrivit INTERFAX, a fost accentuată posibilitatea creşterii eforturilor comunităţii internaţionale de a construi un proces politic paşnic în ţară, de creare a condiţiilor necesare detensionării situaţiei şi soluţionare a problemelor acute cu caracter umanitar.

http://www.interfax.ru

În Siberia, pentru prima dată, un radar a interceptat o ţintă balistică din partea SUA

Cel mai nou radar din regiunea Krasnodar a depistat pe teritoriul Americii de Nord rachete balistice, îndreptate în direcţia  Rusiei, informează IZVESTIA.

http://izvestia.ru

Despre care anume ţintă balistică este vorba, cât şi despre momentul depistării sale, nu se precizează, transmite RBC.

http://www.rbc.ru

Trump a acuzat Rusia de lipsă de respect faţă de SUA

Rusia a încălcat îndeplinirea acordurilor privind încetarea focului în Siria, deoarece nu încearcă niciun fel de respect faţă de autorităţile americane. Declaraţia a fost făcută de către candidatul la funcţia de preşedinte al SUA, Donald Trump, informează TASS.

http://tass.ru

Purtătorul de cuvând al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a calificat drept o retorică preelectorală de conjunctură declaraţiile lui Trump, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru

Nuland a discutat la Moscova, cu Surkov, situaţia din Donbas

Reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland, s-a întâlnit la Moscova cu asistenţii preşedintelui Federaţiei Ruse, Iuri Uşakov şi Vladislav Surkov, transmite LIFE cu referire la Ambasada SUA în Federaţia Rusă.

https://life.ru

Părţile au confirmat că demontarea forţelor şi mijloacelor în primele sectoare ale liniei de demarcaţie în Donbas reprezintă un pas important, dar urmează a fi făcut mult mai mult, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Ministerul Apărării din Federaţia Rusă a avertizat cu privire la posibile provocări din partea serviciilor speciale ucrainene

Ministerul Apărării din FR a informat despre pregătirea unei provocări din partea serviciilor speciale ucrainene, informează EHO MOSCVÎ. SBU intenţionează în zilele apropiate să-i reţină pe ofiţerii ruşi şi să-i acuze „chipurile, de spionaj”, se spune pe site-ul ministerului.

http://echo.msk.ru

DOJDI precizează că este vorba de militarii ruşi din cadrul Centrului comun de coordonare şi control al regimului de încetare a focului în sud-estul Ucrainei.

https://tvrain.ru

Serghei Kirienko este numit prim-adjunct al şefului Administraţiei preşedintelui Federaţiei Ruse

Vladimir Putin l-a numit pe şeful Rosatom, Serghei Kirienko, prim-adjunct al conducătorului Administraţiei Prezidenţiale, informează TASS.

http://tass.ru

Anterior, această funcţie a fost exercitată de Veaceslav Volodin, pe care Rusia Unită l-a înaintat la funcţie de preşedinte al Dumei de Stat, transmite RBC.

http://www.rbc.ru

Anume primul adjunct este responsabil în cadrul administraţiei de politica internă, drept care se consideră că omul care deţine această funcţie determină într-o mare măsură climatul social din ţară şi relaţiile dintre stat şi opoziţie, explică MEDUZA.

În ultimii ani, Kirienko a evitat să comenteze chestiunile actuale, menţionează publicaţia. Chiar despre situaţia actuală din Ucraina şi anexarea Crimeii funcţionarul a vorbit exclusiv în contextul grijilor Rosatom.

https://meduza.io

În calitate de director general al corporaţiei Rosatom a fost numit Alexei Lihaciov, informează SLON cu referire la decretul preşedintelui FR.

https://slon.ru

ECONOMIE

Kievul a cerut perceperea cu forţa de la Gazprom a mai bine de trei miliarde de dolari

Comitetul Antimonopol al Ucrainei a intentat la Judecătoria Economică din Kiev un proces privind perceperea de la compania rusă Gazprom a circa trei miliarde de dolari, informează ROSBALT cu referire la serviciul de presă al departamentului.

http://www.rosbalt.ru

Heineken nu va mai produce bere în Kaliningrad

Compania Heineken va înceta, cu începere din 1 ianuarie 2017, să mai producă bere la filiala sa din Kaliningrad, transmite SLON.

Hotărârea este „o măsură silită” în legătură cu reducerea pieţei de bere.

https://slon.ru

Reprezentantul oficial al Uniunii producătorilor ruşi de bere a relatat, pentru TASS, că piaţa berii s-a reduc în ultimii opt ani cu mai bine de 35%.

http://tass.ru

Rusia a devenit lider la livrarea de banane în Belarus

Rusia a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de banane în Belarus, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Importul bananelor din Federaţia Rusă în Republica Belarus în prima jumătate a anului 2016 a constituit 50% din totalul importurilor în Belarus a producţiei respective, menţionează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

Către luna septembrie, datoria de stat a Rusiei va scădea cu 2,8%

La 1 septembrie datoria de stat a Rusiei constituia 10,6 trilioane de ruble (~168 miliarde de dolari) – cu 2,8% mai puţin decât nivelul de la 1 ianuarie, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru

SOCIETATE

Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Navalnîi a solictat FSB să-l controleze pe „bucătarul lui Putin”, Prigojin

Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Alexei Navalnîi a expediat o cerere la FSB şi a cerut anchetarea activităţii întreprinzătorului Evgheni Prigojin. Despre asta opozantul a relatat pe propriul site.

Potrivit afirmaţiilor sale, succesul lui Prigojin este condiţionat de buna servire a lui Putin: în anul 2003 el a organizat un banchet cu ocazia zilei de naştere a preşedintelui FR, iar în 2008 a deservit inaugurarea lui Medvedev. Potrivit informaţiilor Fondului, Prigojin organizează şi carteluri pentru obţinerea de supraprofituri la achiziţiile de stat, inclusiv pentru deservirea Forţelor Armate.

https://navalny.com

Fondului a aflat, de asemenea, că în ultimii cinci ani companiile legate de Prigojin au încheiat contracte de stat pentru asigurarea alimentării militarilor şi a Ministerului Situaţiilor Excepţionale în valoare de mai bine de 200 de miliarde de ruble (~3 miliarde de dolari), transmite MEDIAZONA, menţionând că suma reală poate fi mai mare.

https://zona.media

În Duma de Stat a ajuns un deputat cu 62 de apartamente

Cel mai bogat deputat din Duma de Stat a devenit membrul Rusiei Unite, omul de afaceri din regiunea Arhanghelsk, Andrei Palkin, care dispune de 62 de apartamente, informează DOJDI, cu referire la RBC.

Palkin are, din anii 1990, afaceri în domeniul construcţiei în regiunea Arhanghelsk. RBC precizează că lui îi aparţin opt companii de construcţie.

https://tvrain.ru

Locuitorii oraşului Soci au blocat o autostradă federală în semn de protest

În oraşul Soci, automobiliştii au lansat o acţiune de protest în legătură cu schimbarea schemei de trafic în apropierea satului Serghei Pole, transmite ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru

Locuitorii sunt nemulţumiţi de aplicare noii scheme de trafic, care interzice virajul la stânga.

https://lenta.ru

Şeful Ministerului Educaţiei şi Ştiinţei va reîntoarce astronomia din contul celei de-a doua limbi străine

Noul ministru al Educaţiei, Olga Vasileva, a propus revenira astronomiei în şcoli din contul reducerii orelor de predare pentru cea de-a doua limbă străină.

„Cea de-a doua limbă, dacă această nu e o şcoală de limbi străine, e în multe privinţe o profanare. Să dea Dumnezeu ca măcar o singură limbă străină să fie predată ca lumea”, a spus ea.

http://www.rbc.ru

MOLDOVA

Candu a acuzat Rusia de amestec în politica internă a Republicii Moldova

Spicherul Andrian Candu, care se află într-o vizită oficială în SUA, a acuzat Rusia de amestec în politica Moldova în ajunul alegerilor prezidenţiale, transmite NM.

El a declarat, într-un interviu telefonic pentru ASSOCIADED PRESS, că „ruşii finanţează partidele politice moldoveneşti şi pe liderii lor; de asemenea, susţin protestele antiguvernamentale şi fac propagandă în mass-media”.

http://newsmaker.md

Lui Lukaşenko i se va înmâna cea mai înaltă distincţie de stat a Moldovei

Preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a semnat un decret potrivit căruia liderul belarus Alexandr Lukaşenko va fi decorat cu Ordinul Republicii, transmite SPUTNIK.

Distincţia i se acordă preşedintelui Belarus în semn de profundă recunoştinţă pentru merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie.

http://ru.sputnik.md

Şevciuk nu s-a putut întâlni cu Rogozin la Moscova

Şeful Transnistriei nu s-a putut întâlni la Moscova cu vicepremierul Dmitri Rogozin, reprezentant special al preşedintelui Rusiei pentru Transnistria, transmite POINT.MD cu referire la ziarul PANORMA.

El a avut doar o întrevedere cu asistentul lui Rogozin, Dmitri Loskutov, menţionează publicaţia. În cadrul întrevederii au fost discutat chestiuni legate de pregătirea vizitei lui Rogozin în Transnistria, în perioada 10-11 octombrie. În afară de asta, au fost examinate „unele aspecte ale colaborării”.

https://point.md

Mass­-media americane: Putin foloseşte Găgăuzia pentru a controla hotarele de vest ale Ucrainei

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, foloseşte Autonomia Găgăuză pentru a controla hotarele de vest ale Ucrainei. Despre acest fapt scrie publicaţia americană DAILY SIGNAL, transmite GAGAUZINFO.MD.

http://gagauzinfo.md

Locuitorii Găgăuziei consideră că situaţia din cadrul autonomiei e rea

Locuitorii Găgăuziei consideră că situaţia din cadrul autonomiei este „rea” şi dau vina pe autorităţile centrale ale Moldovei. Aceasta e una dintre concluziile studiului sociologic, pregătit de către organizaţia non-guvernamentală „Piligrim-Demo”, transmite BUDJAK-ONLINE.MD.

http://budjakonline.md