Liderul separatiştilor din autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD), Alexandr Zaharcenko, a anunţat crearea unui stat nou, "Malorossia", care, potrivit susei citate, va fi succesorul de drept al Ucrainei, anunță agențiile de știri din Rusia.

„Am fost de acord ca noul stat să se numească Malorossia [trad. – Mica Rusie”], a declarat Zaharcenko reporterilor. Potrivit șefului rebelilor, capitala noului „stat” va fi la Donețk, iar Kievul va avea rolul de „centru istoric și cultural, fără statut de capitală”. Totodată, Zaharcenko a anunțat instituirea stării de urgență în „țară” pentru trei ani.

Ținem să precizăm că șeful Consiliului Popular din Republica Populară Lugansk (RPL), Vladimir Degtiarenko a declarat că autoritățile din RPL nu au participat la semnarea documentelor privind „Malorossia” și a pus la îndoială rezonabilitatea creării noului stat, scrie RBK.

Petro Poroșenko a reacționat la informația privind crearea statului „Malorossia”, promițând să restabilească controlul Kievului asupra Donbassului și Crimeei, potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui ucrainean.

„«Novorossia» a fost îngropată. Ucraina va restabili suveranitatea asupra Donbassului și Crimeei”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt, Sveatoslav Țegolko.

„Pentru evitarea haosului, ne propunem să introducem starea de urgență timp de trei ani, timp în care vor fi interzise partidele. Tot în aceasta perioadă vor începe, cu sprijinul comunității internaționale, anchetele privind crimele din Odesa, Maidan și din Donbass. Această decizie s-a copt de ceva timp, dar totul la vremea lui și iată acum oferim varianta care va opri războiul”, a mai declarat Zaharcenko.

La începutul conflictului armat din Donbass, propagandiștii Kremlinului au anunțat intenția de a captura opt regiuni ale Ucrainei unde urma sa fie creata o nouă formațiune statală – „Novorossia”. Din păcate pentru ideologii „lumii ruse”, Forțele Armate ale Ucrainei i-au oprit pe invadatorii ruși în regiunile Donețk și Lugansk și nu le-au permis să meargă mai departe.

Sursa: Paginaderusia