Autoritățile israeliene au permis din nou accesul duminică la Esplanada Moscheilor, loc sfânt pentru evrei și musulmani, după intensificarea măsurilor de securitate ca urmare a atacului care a avut loc la acest complex în urmă cu două zile, informează dpa, EFE și AFP.

Credincioșilor musulmani li se va permite accesul în complex, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției, care a menționat că au fost instalate porți dotate cu detectoare de metale la intrările în complex.

Până la prânz, pe Esplanada Moscheilor veniseră peste 200 de musulmani, menționează dpa. "Allah Akbar", a strigat mulțimea în timp ce primii vizitatori au început să intre pe Esplanada Moscheilor, situată în orașul vechi, în partea orientală, ocupată și anexată de Israel din 1967, notează AFP.

Însă rugăciunile musulmanilor de la ora prânzului s-au desfășurat în exterior, credincioșii refuzând să intre în complex din cauza detectoarelor de metale și a camerelor de luat vederi.

"Refuzăm schimbările impuse de guvernul israelian. Nu vom intra (în complex) prin detectoare de metale", a declarat șeicul Omar Kiswani, directorul Moscheii Al-Aqsa, situată pe esplanadă.

Vineri, doi polițiști israelieni au fost uciși și unul rănit după ce trei indivizi au deschis focul asupra forțelor de securitate prezente în complex. Israelul a blocat zona, sistând rugăciunile la Moscheea Al-Aqsa.

Sursa: Agerpres