Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi la Cincu (Brașov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica”, unde se desfășoară exercițiul militar multinațional Saber Guardian 2017 (SG17), informează Agerpres.

Șeful statului a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, dar și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, fiind primit cu onoruri militare.

La Cincu mai sunt prezenți și președintele Comitetului Militar al NATO (CMC), Petr Pavel, consilierul prezidențial Ion Oprișor, secretarul de stat în MApN Mircea Dușa și secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

„Este un exercițiu de excepție, este cea mai mare aplicație care se ține în acest an și nu vorbesc de cea mai mare aplicație din România, ci cea mai mare aplicație dintr-un stat NATO și în continuare sunt și eu foarte curios să văd cum s-a pregătit acest număr foarte, foarte mare de participanți, aproape 25.000 de oameni participă și câteva mii de vehicule și armamente”, a declarat șeful statului.

Președintele a afirmat că astfel de exerciții sunt utile deoarece inamicii trebuie să fie „surprinși”: „Întotdeauna este bine ca inamicul să fie surprins, în cazul nostru spectatorul.”

Saber Guardian este un exercițiu anual, iar SG17 va fi cel mai amplu organizat până acum, ca număr de participanți și obiective urmărite, dorind să demonstreze capacitatea de descurajare, în special prin posibilitatea de mobilizare rapidă și concentrare a forțelor în orice moment, oriunde în Europa.

În marja SG17 sunt planificate și alte acțiuni și evenimente de sprijin, în zilele premergătoare sau ulterioare exercițiului. Pentru mărirea eficacității acestuia, SG17 va fi sprijinit de câteva exerciții de mai mică amploare ale SUA și țărilor partenere și aliate din Europa care vor avea loc, în vara acestui an, în regiunea Mării Negre, facilitându-se, în acest mod, execuția unei game largi de acțiuni militare pentru asigurarea securității și stabilității în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.

Potrivit TVR, pe teritoriul României, SG17 se desfășoară în peste 20 de poligoane și raioane de dislocare, inclusiv în Marea Neagră:

– 14 iulie – Exercițiu demonstrativ al structurilor de geniu – Resolute Castle 17, CNII Cincu;
– 15 iulie – Exercițiu întrunit cu trageri de luptă – Getica Saber 17, CNII Cincu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă – Saber Guardian 2017, Bordușani;
– 16 iulie – Exercițiu de evacuare medicală – Saber Guardian 2017, Mihail Kogălniceanu;
– 16 iulie – Trecere peste un curs de apă pe timpul nopții – Saber Guardian 2017, județul Vâlcea;
– 17 iulie – Inaugurare lucrări de infrastructură – Resolute Castle 17, Mihail Kogălniceanu;
– 19 iulie – Exercițiu cu trageri antiaeriene reale – Tobruk Legacy 17, Capu Midia;
– 21 iulie – Operațiuni aeropurtate – Swift Response 17, Câmpia Turzii;
– 22 iulie – Simulare virtuală de apărare aeriană – Tobruk Legacy 17, Mihail Kogălniceanu.

În total, în regiunea Mării Negre se vor desfăşura anul acesta 18 exerciţii internaţionale la care vor participa aproximativ 40.000 de militari. SG17 este cel mai mare şi mai complex.

La finalul activității va avea loc ceremonia de activare a comandamentului Brigăzii Multinaționale  Sud-Est care se află în coordonare Comandamentului Multinațional de Divizie și reprezintă una dintre măsurile luate în urma summit-ului NATO de la Varșovia pentru întărirea prezenței aliate înaintate pe segmentul sudic al flancului estic al Alianței.

sursa: caleaeuropeană.ro