Lovitura de stat eșuată din Muntenegru a fost planul „B” al Rusiei, după încercările nereușite în mass-media și rețelele sociale de a împiedica intrarea acestei țări în NATO, a declarat Damon Wilson, vicepreședinte al Consiliului Atlantic, în cadrul audierilor în Senatul Statelor Unite.

Comitetul pentru Forțele Armate al Senatului SUA a acuzat, joi, Moscova de organizarea în 2016 a unei lovituri de stat anti-guvernamentale în Muntenegru, potrivit Foreign Policy.

sssssssssssLa o ședință specială dedicată acestui eveniment, Damon Wilson a declarat că lovitura de stat din Muntenegru a fost planul „B” al Rusiei, după ce au eșuat alte măsuri, cum ar fi campania mediatică împotriva aderării la NATO și presiunile din partea Bisericii Ortodoxe Sârbe. Nici campania din rețelele sociale nu a  ajutat Kremlinul să obțină rezultatul dorit în urma alegerilor generale din această țară balcanică.

În acest sens, Wilson a propus să fie îmbunătățită strategia SUA față de Federația Rusă, iar sancțiunile economice să fie doar unul dintre instrumentele sale.

ssssssssssssMoscova desfășoară un „război din umbră”, al cărui principal scop este destabilizarea lumii occidentale și crearea pentru Rusia a imaginii de cel de-al doilea pol de putere mondială, opusă SUA, a declarat la audierile din Senat expertul Janush Bugajski, de la Centrul pentru Politici Europene.

„Europa este câmpul principal de luptă pentru influență, în care Moscova nu recunoaște independența sau integritatea niciunui stat aflat în vizorul său”, a spus Bugajski, subliniind că Balcanii sunt văzuti de Kremlin drept zona moale „de sub buricul Europei”.

sssssssssss Amintim, la 5 iunie 2017, Muntenegru a devenit cel de-al 29-lea membru al NATO. Decizia de a adera la Alianța Nord-Atlantică, adoptată de Parlament la sfârșitul lunii aprilie, a fost precedată de o luptă politică prelungită.

În toamna anului 2016, Biroul Procuraturii Muntenegrului a anunțat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat și asasinare a premierului Milo Djukanovici. Potrivit procurorilor, grupul de conspiratori alcătuit de naționaliștii sârbi era organizat și condus de doi agenți de informații din Rusia. Moscova a negat oficial orice implicare în organizarea loviturii de stat.

Sursa: Pagina de Rusia