Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg şi secretarul de Stat Rex Tillerson se întâlnesc astăzi, la Kiev, cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în cadrul eforturilor de a rezolva criza din Ucraina, relatează Reuters.

Tillerson va profita de ocazie pentru a „reafirma angajamentul Americii faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, pentru a implementa reformele care vor consolida rezistenţa economică, politică şi militară a Ucrainei”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Ucraina a adoptat în weekend legislaţie care îi permite să se poziţioneze mai bine pentru aderarea la NATO, un pas ce tensionează şi mai mult relaţiile cu Rusia.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la purte a preşedintelui rus.

Rusia a anexat regiunea ucrainean Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estuul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie.

Aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.

Situaţia din Ucraina a fost una dintre temele centrale ale summitului G20 de vineri şi sâmbătă, de la Hamburg, şi a întâlnirilor bilaterale din marja sa. În plus, Statele Unite au numit vineri un reprezentant special pentru Ucraina. 

Sursa: News.ro