POLITICĂ

Şeful CIA a spus că Rusia este adversarul SUA în multe domenii

Directorul CIA, John Brennan, a declarat că Rusia este adversarul SUA într-o serie întreagă de domenii. Potrivit LENTA, el a făcut această declaraţie în cadrul unui interviu pentru CNN.

https://lenta.ru

El a declarat, de asemenea, că Moscova „este agresivă în sfera cibernetică” şi de aceea Washingtonul trebuie să fie extrem de atent în privinţa a ceea ce pot face ruşii, transmite RUSSIATODAY.

https://russian.rt.com

REUTERS: SUA va suspenda colaborarea cu Federaţia Rusă în Siria

SUA intenţionează să înceteze colaborarea cu Rusia în Siria în legătură cu situaţia din Alep. Faptul poate fi anunţat chiar azi, transmite ROSBALT cu referire la REUTERS.

http://www.rosbalt.ru

În ajun, şeful Departamentului de Stat al SUA, John Kerry, în cadrul unei întrevederi cu şeful MAE al Rusiei, Serghei Lavrov, a ameninţat Federaţia Rusă că va înceta colaborarea în Siria, reaminteşte RBK.

http://www.rbc.ru

Departamentul de Stat al SUA a făcut un anunţ cu privire la posibile atacuri teroriste în Rusia din cauza operaţiunii din Siria

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, a declarat în cadrul unui briefing că acţiunile teroriştilor din Siria se pot extinde „asupra oraşelor ruse”, transmite KOMMERSANT. Totodată, în cadrul operaţiunii militare, în opinia lui Kirby, pe Rusia o aşteaptă un şir de pierderi: moartea sodaţilor şi, posibil, alte avioane doborâte.

http://www.kommersant.ru

Reprezentantul oficial al MAE din Federaţia Rusă, Maria Zaharova, a comentat pe pagina sa de Facebook declaraţia lui Kirby, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA.

„Dar dvs. nu vi se pare că o astfel de vorbire ventrilocă despre «cadavre în saci», «atacuri teroriste în oraşele ruse» şi «pierderi de avioane» seamănă mai mult cu un ordin de atac, decât cu un comentariu al unui diplomat?”, a scris ea.

http://www.kp.ru

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov, a calificat drept „stângace” declaraţia Departamentului de Stat cu privire la atacurile teroriste în Rusia, transmite SLON. El a adăugat că serviciile speciale ale Federaţiei Ruse luptă în permanenţă cu terorismul.

https://slon.ru

Ministerul Apărării al FR a apreciat declaraţia lui Kirby drept „o recunoaştere deschisă de către partea americană a faptului că opoziţia care defăşoară un război civil în Siria e o internaţională teroristă controlată de SUA”, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Putin şi Merkel şi-au coordonat contactele în formatul normand

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la telefon, problematica ucraineană, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

În cadrul discuţiei, care a avut loc la iniţiativa Germaniei, a fost, de asemenea, coordonat graficul contactelor de mai departe în format normand la diferite nivele, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

Liderii Rusiei şi Germaniei au atins şi tema conflictului sirian. Ei au căzut de acord că este necesar să fie unificate eforturile comunităţii internaţionale pe baza acordurilor ruso-americane, scrie LIFE.

https://life.ru

Curtea Supremă a confirmat interzicerea în Rusia a organizaţiei tătarilor din Crimeea, „Mejlisa”

Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut, joi, drept legitimă decizia cu privire la recunoaşterea Adunării tătarilor din Crimeea (Mejlisa) drept „organizaţie extremistă şi la interzicerea activităţii sale în Federaţia Rusă”, informează RIA NOVOSTI.

Mejlisa este o organizaţie neînregistrată în Federaţia Rusă, ce pretinde la statutul de organ reprezentativ al tătarilor din Crimeea. Actualul şi foştii lideri ai Mejlisa sunt deputaţi în Rada Supremă din Ucraina, informează INTERFAX.

În Crimeea locuiesc circa 1,9 milioane de oameni, dintre care vreo 12% sunt tătari.

http://www.interfax.ru

ECONOMIE

Belarus a adus în Rusia de cinci ori mai multe mere decât a crescut

Belarus a exportat în Rusia de cinci ori mai multe mere şi ciuperci decât a crescut, informează EHO MOSCVÎ. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul Procuraturii Generale din Federaţia Rusă, Vladimir Malinovski, adăugând că volumul exportului a constituit 573 de mii de tone. Totodată, el nu a precizat de ce merele şi ciupercile au fost luate în calcul împreună.

http://echo.msk.ru

Ministerul agriculturii din Belarus a declarat că ţara, într-adevăr, efectuează re-exportul de mărfuri în Rusia, dar numai din ţările asupra cărora nu se extinde embargoul rus, transmite FAN.

http://riafan.ru

Instanţa a obligat metroul din Kiev să-i plătească datoria unei companii ruse

Metroul din Kiev trebuie să-i plătească unei companii ruse, „Ucrroslizing”, 28,4 milioane de dolari cu titlu de datorie pentru livrarea a 100 de vagoane, în 2009, în condiţii de leasing financiar, informează KOMSOMOLSKAIA PRAVDA cu referire la Serviciul de presă al metroului.

http://www.kp.ru/

În acelaşi timp, compania rusă pretindea 127,4 milioane de dolari. Astfel, procesul a fost satisfăcut în mod parţial, informează LIFE.

https://life.ru

Serviciul Federal Antimonopol a anunţat că statul controlează 70% din economia rusă

În Rusia s-a constituit un capitalism monopolist de stat, rezultă din raportul SFA privind starea concurenţei, informează VEDOMOSTI. Din raport rezultă că participaţiile statului în economie sunt principala barieră în calea dezvoltării concurenţei.

http://www.vedomosti.ru

SFA consideră că aportul statului şi al companiilor de stat a crescut – conform datelor din anul 2015 – până la 70% (de la 35%, în anul 2005), transmite MEDUZA.

https://meduza.io

La forul investiţional din Soci vor lua parte 700 de companii

La 29 septembrie începe Forul Investiţional Internaţional „Soci-2016”, informează RBK. În cadrul evenimentului este planificată desfăşurarea a circa 20 de discuţii de grup şi o sesiune plenară.

http://kuban.rbc.ru

Potrivit afirmaţiilor interlocutorilor RT, spre deosebire de forul „de criză” din anul 2015, când reprezentanţii elitelor căutau mijloace de redresare a economiei şi de îmbunătăţire a climatului investiţional, în anul curent tema cea mai importantă de dezbateri în cadrul sesiunilor deschise şi pe culoare va fi susţinerea exportului în regiunile ruse.

https://russian.rt.com

SOCIETATE

Rosneft cere 3 miliarde de ruble de la RBK ca despăgubire pentru publicarea unui articol

Rosneft cere să fie percepute de la RBK şi trei jurnalişti din holdingul media mai bine de 3 miliarde de ruble pentru prejudiciul de imagine adus prin publicarea unui articol privind cota BP [o companie petrolieră britanică] în cadrul privatizării companiei ruseşti, transmite VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru

În luna aprilie, RBK a publicat un articol conţinând informaţia potrivit căreia, la rugămintea şefului Rosneft, Irgor Secin, cumpărătorii a 19,5% din acţiunile companiei, pe care guvernul intenţionează să le vândă în anul 2016, vor fi obligaţi să nu încheia un acord de acţionariat cu BP, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru

Navalnîi a publicat nişte secvenţe video cu „casa lui Secin” din Barviha

Fondul de luptă împotriva corupţiei al lui Alexei Navalnîi a arătat terenul pe care, după cum afirmă Fondul, se contruieşte casa şefului Rosneft, Igor Secin. Clipul cu relatarea despre casă a fost publicat de Navalnîi pe blogul său, informează SLON.

https://slon.ru

Potrivit afirmaţiilor lui Navalnîi, suprafaţa terenului este de 3,2 hectare, iar valoarea pământului depăşeşte 3,5 miliarde de ruble, transmite FORBES. Casa se mai construieşte.

http://www.forbes.ru

Anterior [în iulie 2016] despre terenul din raionul de elită din Podmoskovie, aparţinând, prezumptiv, lui Secin, a scris ziarul VEDOMOSTI, reaminteşte RADIO SVOBODA. Şeful Rosneft a acţionat publicaţia în judecată. În luna septembrie, instanţa a obligat ziarul să distrugă tot tirajul pe print, cu articolul despre „casa” lui Secin.

http://www.svoboda.org

PornHub le va dărui ruşilor două săptămâni de conturi premium

Cel mai mare site porno, PornHub, blocat în întregime în Rusia cu începere din 13 septembrie, a anunţat distribuirea codurilor promoţionale pentru accesul premium la site-ul încă neblocat, pentru două săptămâni, transmite TJOURNAL, cu referire la pagina companiei în reţeaua de socializare VKONTAKTE.

https://tjournal.ru

Rusia a ocupat cel din urmă loc în ratingul internaţional al ocrotirii sănătăţii

Rusia a ocupat ultimul loc în ratingul internaţional al ocrotirii sănătăţii, alcătuit de agenţia BLOOMBERG, informează INTERFAX. Înaintea ei pe listă se află Brazilia, Azerbaidjan, Columbia, Iordania şi SUA.

http://www.interfax.ru

Şeful Ministerului Sănătăţii, Veronika Skvorţova, a spus că este o eroare aflarea Rusiei pe ultimul loc în ratingul BLOOMBERG, informează RBK.

Potrivit afirmaţiilor făcute de Skvorţova, experţii agenţiei BLOOMBERG au admis greşeli serioase în alcătuirea ratinglui eficacităţii sistemelor de ocrotire a sănătăţii, deoarece nu au folosit statistica oficială, ci s-au bazat pe datele oferite de Banca Mondială.

http://www.rbc.ru

La Moscova, a doua zi este împiedicată desfăşurarea unei expoziţii consacrate conflictului din Estul Ucrainei

La 29 septembrie, în Centrul Saharov din capitala Rusiei au venit oameni în uniforme de camuflaj şi cuşme de  cazaci [cu strigăte „Ucideţi ţapii, salvaţi Rusia!”], în mâinile unuia dintre ei era o un borcan cu un lichid roşu, ce purta inscripţia „Sângele copiilor din Donbas”. Activiştii pledau împotriva expozţiei de fotografii ale războiului din Estul Ucrainei, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru

O zi în urmă, artistul – care se ocupă de pictura bisericească – a acoperit cu vopsea lucrările [de asemenea consacrate conflictului din Donbas] ale câştigătorilor concursului „Privirea directă”, informează MEDUZA.

https://meduza.io

MOLDOVA

APCE este îngrijorată de felul în care decurge procesul electoral în Moldova

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu încălcările din procesul electoral în Moldova. În opinia comisiei, Moldova nu a luat în considerare doleanţele şi recomandările anterioare ale delegaţiei APCE, informează BUDJAKONLINE.MD cu referire la NOI.MD.

Între altele, APCE este îngrijorată de monopolizarea mass-media şi de influenţa structurilor oligarhice asupra vieţii politice din ţară, precum şi de lipsa unor rezultate în lupta împotriva corupţiei şi sistemul confuz de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale.

http://budjakonline.md

Angajamentele luate de Chişinău şi Tiraspol la Berlin nu se îndeplinesc

OSCE încearcă să activizeze dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol, dar negocierile stagnează vădit, iar părţile se acuză reciproc de lipsa de progres în procesul de negocieri, informează NM.

Reprezentantul special al OSCE, Cord Meier-Clodt, a cerut Chişinăului şi Tiraspolului să respecte obligaţiunile din cadrul „foii de parcurs”, semnată în iunie. El a adăugat că, pentru a obţine rezultate, părţile au nevoie de voinţă politică.

http://newsmaker.md

Un expert din Federaţia Rusă va ajuta Transnistria să-şi aducă legile în concordanţă cu legile ruseşti

Şeful Guvernului autoproclamatei republici nistrene, Pavel Prokudin, s-a întânit cu directorul Institutului Dezvoltării Municipale, Alexei Menşcikov. Acesta şi-a exprimat disponibilitatea de contribui la punerea în concordanţă a bazei legislative a Transnistriei cu legislaţia din Rusia, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. El are deja o experienţă similară, obţinută în Crimeea.

Menşcikiov a comunicat că societatea rusă susţine în întregime asipraţiile poporului transnistrean.

http://novostipmr.com

O întreprindere din Tomai va primi licenţă de asamblare a 45 de tractoare de putere mică

Întreprinderea Batstraktor din satul Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, va primi licenţă de asamblare a 45 de tractoare de putere mică. Potrivit GAGAUZINFO.MD, acordul corespunzător va fi semnat la 3 octombrie, în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale Republica Moldova şi Belarus privind colaborarea comercial-economică.

http://gagauzinfo.md