Italia este paralizată vineri de o grevă de proporţii în transporturi, sindicatele cerând condiţii mai bune de muncă pentru angajaţi şi protestând faţă de privatizări, relatează Reuters.

Metrouri, trenuri, avioane şi autobuze au fost anulate în greva de 24 de ore ce a început joi seară.

Ministrul Transporturilor, Graziano Delrio, a declarat că a încercat să negocieze cu liderii de sindicat, dar, „din păcate, va fi o vinere neagră”.

Oamenii care s-au adăpostit de soare în staţiile de autobuz din jurul gării Termini, din Roma, principalul nod de transport din oraş, s-au plâns că nu este corect că sindicatele puternice din ţară încă mai recurg la greve.

„Am așteptat autobuze pe trei linii diferite, timp de două ore, şi nu a trecut nici măcar unul”, s-a plâns un locuitor al Romei, Franco Marini. „Consider acest tip de protest nepoliticos. În secolul al XXI-lea ar trebui să existe alte căi de a rezolva conflictele de muncă”, a adăugat el.

Italia urmează să privatizeze părţi din compania de căi de ferate, pentru a reduce datoria publică enormă.

De asemenea, Guvernul caută un cumpărător pentru compania aeriană Alitalia, care a fost trecută în administraţia statului în mai, după ce a înregistrat pierderi ani la rând.

„Doctrina privatizării s-a extins treptat, în mod periculos, în acest sector, generând instabilitate economică, şomaj, mai puţine servicii, reduceri îngrijorătoare în siguranţă şi împingând salariile şi drepturile angajaţilor în cădere liberă”, se arată într-un comunicat al sindicatului SGB.

Unul dintre comisarii speciali aduşi să ajute la salvarea Alitalia a declarat că greva este „iresponșabilă” şi nu „doar pentru competitori”, adăugând că societatea va încerca să nu anuleze mai mult de 160 din totalul de 620 de zboruri programate în cursul grevei.

Sursa: News.ro