Din 2001 până în 2017 poporul rus i se plânge președintelui Vladimir Putin de aceleași probleme sociale – salarii mici, sărăcie și corupție. Deși Vladimir Putin invocă în permanență creșterea economică a Rusiei, poporul nu simte avântul economic despre care vorbește. Acestea sunt concluziile unei analize efectuate de către telecanalul rus Currenttime, fiecărei ediții a emisiunii întrebări-răspunsuri intitulată „Linia directă”, desfășurate în perioada 2001-2017.

Președintele rus Vladimir Putin la fiecare emisiune de dialog direct cu poporul a fost atacat cu întrebări cum ar fi „Când vom trăi mai bine?” sau „Când vom avea salarii decente?”. Menționăm că acestea sunt și cele mai frecvente întrebări adresate lui Putin la toate edițiile acestei emisiuni.

Currenttime menționează că și în 2017 întrebările și mesajele adresate lui Putin au rămas aceleași, deoarece problemele cu care se confruntă poporul rus în continuare rămân – sărăcia, salariile mici și corupția.

În anul 2001 o familie de tineri specialiști, bugetari i se plângeau lui Putin că bugetul familial este doar de 2000-3000 de ruble, „imposibil de acoperit strictele necesități”, spuneau disperați tinerii specialiști cu 16 ani în urmă.

În 2003 un cetățen rus în vârstă de 53 de ani se arata foarte îngrijorat de faptul că în curând iese la pensie și îi este frică că nu va putea supraviețui mult din cauza pensiei mici acordate de stat.

În anul 2013 în cadrul emisiunii sus-menționate, o angajată din domeniul medicinii declara: „Domnule Putin, vorbiți frecvent de creșterea salariilor, inclusiv pentru bugetarii din sfera medicinii. De ce noi nu simțim absolut deloc această creștere despre care vorbiți?”

Din cauza colapsului economic în care s-a pomenit Rusia drept urmare a politicii lui Putin, o cetățeancă la ediția din anul trecut îl întreba disperată pe Putin: „Anul trecut cumpăram pentru o săptămână produse alimentare pentru familie în sumă de 5000 de ruble. Anul acesta cumpăr aceeași cantitate de produse doar că în sumă dublă, numai puțin de 10 000 de ruble. De ce?”

În sfera învățământului, angajații sunt foarte prost plătiți. Plângeri de acest gen Putin, la fel, a primit la fiecare ediției a acestei emisiuni.

Cu toate aceste necazuri și nevoi și la ediția din 2017, Putin a enumerat un șir de progrese pe plan social, politic și mai ales economic. După punctarea acestora, moderatoarea emisiunii l-a întrebat când efectul acestor progrese le vor simți și cetățenii. Astfel, ca de fiecare dată, Putin a promis poporului că „în general, noi ne mișcăm, iar oamenii neapărat o să simtă adevăratele schimbări spre bine”.