Opozantul principal al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a fost condamnat, în noaptea de luni spre marți, la 30 de zile de închisoare pentru că ar fi chemat la manifestații neautorizate desfășurate în toată Rusia, a indicat purtătoarea sa de cuvânt, pe Twitter, transmite AFP.

-----„Sentință: 30 de zile”, a scris Kira Iarmych. Bloggerul anticorupție, 41 de ani, reținut la ieșirea din locuința sa luni după-amiază, a compărut în fața unui tribunal din Moscova pentru nesupunere față de forțele de ordine și încălcări ale regulilor privind organizarea manifestațiilor.

„Nu doar că au furat o întreagă ţară, dar, în plus, din cauza lor, nu voi ajunge la concertul Depeche Mode de la Moscova”, prevăzut la începutul lui iulie, a ironizat opozantul într-un mesaj postat pe Twitter după ce a fost condamnat la pedeapsa maximă. 

-----Aproape o mie de protestatari, printre care și Navalnîi, au fost reținuți în timpul manifestațiilor desfășurate luni în peste o sută de orașe din Rusia, împotriva președintelui Vladimir Putin și a corupției elitelor, transmit agențiile internaționale de presă.

Casa Albă a condamnat luni cu fermitate reținerea a sute de manifestanți la protestele din Rusia şi a cerut „eliberarea imediată” a acestora.

„Rușii merită un guvern care susține (...) un tratament egal în fața legii și posibilitatea de a-și exercita drepturile lor fără teamă sau represalii”, a mai declarat acesta, conform AFP.

Inclusiv, Preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani şi-a exprimat „îngrijorarea”, iar ONG-ul Amnesty International (AI) a denunţat „scene alarmante” ale unor reţineri şi violenţe împotriva manifestanţilor.

Sursa: Agerpres și News.ro