În seara zilei de joi, 8 iunie, armata rusă a tras două rachete Kalibr asupra orașului ucrainean Uman din regiunea Cerkasi, situat la aproximativ 160 km de Republica Moldova. Rachetele au lovit supermarketul ATB și o spălătorie auto. Mai mulți oameni au fost răniți. Un videoclip filmat de camera de supraveghere a ATB a fost postat pe internet, transmite ziare.com.

Navele rusești de la Marea Neagră au lansat rachetele Kalibr spre Uman în jurul orei 20:00. În acel moment supermarketul funcționa, cumpărătorii erau înăuntru.

În momentul exploziei începe panica: oamenii au căzut mai întâi la podea, apoi s-au grăbit să fugă.

Este de remarcat faptul că imediat după atac, canalele rusești Z au început să vorbească despre distrugerea unui „magazin mare BC” în Uman. Această informație s-a dovedit a fi un fals.

Videoclipul arată că rușii au lovit în mod deliberat ținte civile. În zona afectată, pe lângă magazinul „ATB”, a fost lovită și o spălătorie auto. În total, 8 persoane au fost rănite în atac. Unii dintre ei sunt în stare gravă, medicii se luptă pentru viața lor.

Este important de menționat că la câteva ore după lovituri, rușii au atacat în masă Ucraina cu rachete de croazieră și drone kamikaze.

Cele mai multe dintre ele au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană, dar au fost câteva victime.

Experții cred că rușii atacă masiv Ucraina aproape zilnic pentru a împiedica Forțele Armate ale Ucrainei să aducă apărarea aeriană mai aproape de front pentru a acoperi contraofensiva.