Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut apel la expedierea rapidă de echipamente militare către liniile de front din Ucraina, într-o înregistrare video postată joi de serviciul de presă al ministerului, potrivit Hotnews.

„Inamicul a încercat să avanseze astăzi. Numai în două ore ale primei bătălii, trupele rusești au distrus 30 de tancuri și 10 IFV-uri. Asta în două ore de luptă, încă de dimineață. Deci este nevoie de acest echipament, să ne grăbim”, a declarat Șoigu, referindu-se la afirmația sa anterioară potrivit căreia forțele ruse au respins patru atacuri în timpul nopții în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Șoigu a făcut această solicitare în timpul unei vizite la trupele din Districtul Militar de Vest al Rusiei, unde a inspectat pregătirea echipamentelor și armelor pentru expediere în bazele de depozitare.

„Șoigu a ordonat ca restricțiile de timp pentru acceptarea vehiculelor de la întreprinderi să fie reduse și ca acestea să fie pregătite pentru a fi transferate către unitățile Forțelor Armate ale Rusiei în cel mai scurt timp posibil”, potrivit comunicatului.

„Șoigu a atras o atenție deosebită asupra pregătirii de calitate și expedierii la timp a munițiilor și rachetelor către unitățile implicate în operațiunea militară specială și, de asemenea, aflate în pregătire de luptă”, a adăugat comunicatul.

Ucraina a declanșat mult așteptata contraofensivă, iar lupte grele au început să se ducă de miercuri în regiunea Zaporojie. Din partea rușilor au apărut și primele imagini cu ofensiva mecanizată a ucrainenilor, cu tancuri și blindate occidentale, dar și cu potențiale pierderi pe front.

Washington Post a scris joi că armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă în războiul cu Rusia, deschizând o fază crucială în confruntarea cu trupele Moscovei. Primele lupte dure se duc în regiunea Zaporojie și ar fi început încă de miercuri.

Deși ucrainenii nu au publicat imagini până acum, pe rețelele de socializare au apărut imagini din tabăra adversă, imagini surprinse din dronă de către ruși și care arată o ofensivă mecanizată a ucrainenilor în zona Mala Tokmachka.

În imagini se văd mai multe tipuri de vehicule blindate, iar comentatorii din zona OSINT au identificat printre acestea tancuri Leopard 2A4 și 2A6, precum și vehicule blindate Bradley M2A2 sau blindate M113.