Distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei reprezintă un „ecocid”, însă oficialii naționali și regionali lucrează la a se asigura că localnicii sunt în siguranță, a spus marți șeful administrației prezidențiale ucrainene, citat de The Guardian, scrie Digi24.ro.

Andrei Ermak a scris pe Telegram că acțiunile Rusiei reprezintă și o amenințare pentru centrala nucleară Zaporojie aflată în apropiere, însă fără a elabora.  Anton Gherașenko, fost ministru și consilier al ministrului de interne, a sugerat pe rețelele sociale că aproape 16.000 de oameni ar putea fi afectați de o posibilă inundație de la apa care iese din barajul Nova Kahovka, mai notează The Guardian. 

Gherașenko a publicat imagini neverificate pe Twitter care arată apa ce ar fi pătruns în zonele locuite din Herson. El afirmă în mesaj că oamenii vor fi evacuați cu trenuri.

Ermak a mai afirmat că „doar forța” poate rezolva „amenințarea globală” reprezentată de Rusia, într-un mesaj pe Telegram.

El a scris: „Distrugerea Hidrocentralei Kahovka este cel mai mare dezastru provocat de om în ultimele decenii, care ucide mediul și va afecta negativ viețile a sute de mii de oameni în anii ce vor veni.  Obiectivul nebunesc de a stopa avansul forțelor de apărare și evitarea eșecului și rușinii împinge mai departe criminalii din Kremlin. Ei sunt dispuși să facă orice pentru a ridica mizele în acest război.  Astăzi Rusia este o amenințare globală. Doar forța poate rezolva problema”. 

Ministerul de externe al Kievului afirmă că distrugerea barajului este „probabil cel mai mare dezastru tehnologic din Europa în ultimele decenii” și „o crimă de război atroce”.