Alpiniștii insuficient experimentați sau cei care sunt conduși pe Muntele Everest de către operatorii de expediții cu experiență insuficientă creează probleme, a declarat duminică un ghid montan veteran, după unul dintre cele mai mortale sezoane de alpinism din ultimii ani pe Everest, scrie HotNews.

Cel puțin 12 alpiniști au murit și cinci sunt dispăruțipe muntele Everest de 8.849 de metri (29.032 de picioare) în timpul sezonului principal de alpinism din acest an care tocmai s-a încheiat, cel mai mortal de când un cutremur a declanșat o avalanșă care a ucis 18 persoane în 2015.

Deschide și: Un alpinist din R.Moldova a decedat pe Everest

„Cei mai slabi clienți cu operatori mai puțin experimentați fac parte din problemă”, a declarat Guy Cotter, în vârstă de 69 de ani, un ghid senior din Noua Zeelandă, care a urcat Everestul de cinci ori.

„Clienții ar trebui să aibă standarde minime de alpinism pe care să le respecte înainte de a veni pe Everest”, a spus el.

Trei alpiniști sherpa au murit când gheața s-a prăbușit peste ei în aprilie, iar alții au murit de boală sau epuizare, au declarat oficialii guvernamentali.

„Există mulți operatori care duc clienții pe Everest, dar care nu știu să evite incidentele și atunci când lucrurile merg prost, nu au proceduri care să-i ajute să rezolve problemele”, a spus Cotter.

Bigyan Koirala, un oficial al Departamentului de Turism care supraveghează alpinismul, a declarat că guvernul ia în considerare înăsprirea reglementărilor, dar nu a oferit detalii.

Nepal a emis un număr record de 478 de permise pentru Everest anul acesta.