Senatorii republicani și democrați au ajuns la un acord cu privire la posibila inițiativă a lui Donald Trump de relaxare a sancțiunilor împotriva Rusiei. Senatorii intenționează să blocheze aceste tentative ale președintelui SUA și să adopte, cel târziu săptămâna viitoare, legea care va pedepsi Rusia pentru ingerința sa în alegerile prezidențiale, a declarat senatorul Lindsey Graham, potrivit Politico.

„Orice membru al Congresului care nu vrea să pedepsească Rusia pentru ceea ce face, trădează democrația. Și în cazul în care președintele nu semnează legea care pedepsește Rusia, va fi o trădare a democrației”, a declarat Graham.

Într-un interviu pentru CBS, senatorul republican a explicat că legea care va pedepsi Rusia pentru imixtiunea sa în alegerile din SUA va fi adoptată cel târziu săptămâna viitoare.

Potrivit lui Graham, motive în plus pentru noile sancțiuni împotriva Moscovei sunt și livrările de arme talibanilor „care ucid soldați americani” și „complicitatea cu președintele sirian Bashar al-Assad în acțiunea Damascului de a ascunde și păstra arme chimice”.

Graham a spus că, dacă Donald Trump va refuza să semneze proiectul de lege, Senatul va trece peste veto-ul său.

-----Săptămâna trecută, Bob Corker, șeful Comitetului pentru politică externă, a prezis că Senatul va veni cu o inițiativă „foarte, foarte puternică” privind sancțiunile anti-ruse, care va fi susținuta și de Partidul Democrat și de Partidul Republican. El a precizat că este inevitabil răspunsul la vehementele atacuri cibernetice rusești din timpul alegerilor prezidențiale.

----Corker a declarat reporterilor că administrația Trump vrea să relaxeze sancțiunile și se va opune cu siguranță noilor măsuri punitive ale parlamentarilor. El a reamintit precedentul din 2015, când legislativul l-a forțat pe președintele de atunci, Barack Obama, să accepte decizia cu privire la acordul nuclear cu Iranul.

Sursa: paginaderusia.ro