Cetățenii din întreaga Uniune Europeană, începând cu data de 15 iunie 2017, își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor.

Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce privește transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.

Începând din 2007, Comisia Europeană a contribuit cu succes la reducerea tarifului plătit de consumatori pentru serviciile de roaming. Acest lucru a schimbat obiceiurile multor europeni care anterior își închideau telefoanele mobile atunci când călătoreau. În 2013, Comisia Europeană a înaintat o propunere legislativă menită să elimine tarifele de roaming pentru cetățenii care călătoresc periodic în UE. În octombrie 2015, Parlamentul European și Consiliul au convenit asupra faptului că aceasta ar trebui să intre în vigoare la 15 iunie 2017, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Cu cât au scăzut tarifele de roaming?

- Din 2007, UE a obținut reduceri de 92 % ale tarifelor cu amănuntul pentru apeluri

- Din 2009, UE a obținut reduceri de 92 % ale tarifelor cu amănuntul pentru SMS-uri

- Transferul de date în roaming este acum cu până la 96 % mai ieftin față de 2012, când a început să se aplice primul plafon impus de UE pentru tarifele cu amănuntul la serviciile de date în roaming

- Între 2008 și 2015, volumul serviciilor de date în roaming a crescut de peste 100 de ori. 

Roaming-ul fără suprataxe, așa-numitul „roaming la prețuri naționale”, este pentru cei care trăiesc în Europa și care călătoresc în alte țări ale UE pentru muncă sau în scopuri recreative. De asemenea, acesta va fi introdus în Islanda, Liechtenstein și Norvegia la scurt timp după data de 15 iunie.

Roaming-ul la prețuri naționale este menit să faciliteze comunicarea în timpul călătoriilor. Acesta nu este destinat să permită roaming-ul permanent, în care un client ar contracta un abonament în țara cu tariful cel mai ieftin pentru a îl folosi, apoi, pentru serviciile de roaming în țara sa de origine.

Sursa: caleaeuropeana.ro