Ministerul rus al Apărării a transmis vineri că noul raid cu rachete şi drone efectuat în cursul nopţii asupra Ucrainei a ţintit depozite de muniţii ale armatei ucrainene, în timp ce bilanţul provizoriu al victimelor provocate de căderea unei rachete ruseşti peste o clinică din oraşul ucrainean Dnipro a urcat la doi morţi şi 30 de răniţi, relatează Agerpres.ro cu referire la agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

Noaptea aceasta, Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au desfăşurat un atac cu arme de înaltă precizie şi cu rază lungă de acţiune lansate din aer asupra unor amplasamente de depozitare a muniţiilor trupelor ucrainene. Obiectivul raidului a fost atins. Toate facilităţile desemnate au fost lovite”, a susţinut Ministerul rus al Apărării.

Mai devreme, Ministerul ucrainean al Apărării a susţinut de partea sa că au fost doborâte toate rachetele şi dronele lansate de Rusia. Potrivit Ucrainei, această nouă salvă rusească a ţintit cu precădere capitala Kiev şi armata rusă a folosit 23 de drone iraniene Shahed şi 17 rachete de croazieră lansate de bombardiere strategice Tu-95MS dinspre zona Mării Caspice. Acesta a fost al 13-lea atac rusesc cu rachete şi drone asupra Kievului de la începutul lunii mai.

Între timp, autorităţile ucrainene au anunţat că două persoane au murit şi 30 sunt rănite în urma căderii unei rachete ruseşti peste o clinică din oraşul ucrainean Dnipro vineri dimineaţă, atac descris de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „o nouă crimă împotriva umanităţii”, el publicând şi imagini în care se văd clădiri parţial distruse şi acoperite de fum negru.

Soţia lui Zelenski, Olena Zelenska, a precizat că este vorba despre o clinică de psihiatrie. În apropiere a fost afectată de asemenea și o clinică veterinară.

La Dnipro „avem deja 30 de răniţi, dintre care doi copii. Nu avem în continuare niciun contact cu alte trei persoane care ar fi putut fi acolo”, a declarat guvernatorul ucrainean Sergii Lissak, confirmând că două persoane sunt decedate.

Rusia nu a comentat deocamdată atacul asupra clinicii din Dnipro, dar de când a lansat războiul contra Ucrainei a negat mereu acuzaţiile acesteia din urmă că ar lovi ţinte civile, afirmând că fragmente din rachetele ruseşti doborâte de antiaeriana ucraineană cad peste zone locuite şi prin urmare produc victime în rândul populaţiei civile.

Însă au existat şi situaţii când rachetele ruseşti şi-au ratat ţinta şi au lovit zone locuite, cum s-a întâmplat tot în oraşul Dnipro în ianuarie, când o rachetă a lovit un bloc de locuinţe, omorând 44 de persoane şi rănind alte 79, încă 20 de persoane fiind date dispărute. Racheta care a lovit acel bloc era de tipul Kh-22, o rachetă destul de imprecisă concepută în epoca sovietică pentru lovirea portavioanelor, dar pe care în actualul conflict din Ucraina armata rusă a mai folosit-o pentru lovirea unor ţinte terestre.