Donald Trump a afirmat, în timpul conferinței comune de presă cu președintele Klaus Iohannis, angajamentul Statelor Unite și al său pentru Articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă, fapt pe care nu l-a făcut în timpul reuniunii NATO de la Bruxelles de pe 25 mai, fiind criticat atunci de presa internațională.

Angajez Statele Unite și le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite față de Articolul 5” în cazul unei amenințări la adresa țărilor aliate, a spus Trump, răspunzând întrebării venite din partea unui jurnalist român, ce făcea referire la agresiunea rusească din flancul estic al NATO.

”Cu siguranță suntem acolo pentru a apăra, și acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forță foarte, foarte puternică, plătind câți bani e nevoie pentru a avea această forță. Dar — da, absolut, aș fi angajat față de articolul 5″, a mai spus liderul american.

Precizarea președintelui american survine în contextul în care acesta a utilizat discursul său de la NATO pentru a-i dojeni pe aliați pentru că nu își respectă angajamentele financiare în materie de apărare, în contradicție cu ceea ce era așteptat să facă: să reafirme angajamentul său și al SUA pentru securitatea euro-atlantică.

”Nu putem face față provocărilor din regiunea flancului estic fără Statele Unite”, a spus Klaus Iohannis.

A fi îngrijorat trebuie să te îndrepte spre a fi pregătit”, a completat președintele, adăugând că în privința Rusiei, aliații din NATO trebuie să fie extrem de clari asupra celor două abordări: dialog și descurajare.

Klaus Iohannis și Donald Trump au avut vineri prima lor întrevedere bilaterală, această fiind prima reuniune a președintelui României cu un omolog american, dar și prima vizită la Casa Albă a unui lider UE și NATO din Europa Centrală și de Est.

Sursa: caleaeuropeana.ro