Preşedintele Iohannis se întâlneşte astăzi, 9 iunie, cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, Klaus Iohannis fiind primul lider din Europa de Est care are o întrevedere cu noul preşedinte american la Casa Albă. Şeful statului român se află de mai multe zile în vizită în SUA, el întâlnindu-se deja cu şeful CIA şi cu congresmani americani, iar întrevederea cu Trump va fi precedată de întâlnirea cu secretarul de Stat, Rex Tillerson.

Klaus Iohannis se va întâlni cu Donald Trump la ora locală 14.00 (21.00, ora României). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale care vor dura până la ora 15.05. 

Cei doi președinți vor avea o declaraţie de presă comună după convorbirile de la Casa Albă, la ora 21:45 (ora Chișinăului).

Întâlnirea cu Trump va fi precedată de o întrevedere cu şeful diplomaţiei americane, secretarul de Stat, Rex Tillerson, întâlnire ce va avea loc la ora locală 12.40, la sediul Departamentului de Stat.

Convorbirile dintre Trump şi Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a şefului statului român în Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, este „extrem, extrem de importantă” şi că, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari, şeful statului român exprimându-şi încrederea că întrevederea va decurge foarte bine.

„Este o întâlnire extrem, extrem de importantă şi, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu preşedintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliştilor.

Din agenda discuţiilor, preşedintele a menţionat problemele de securitate pe flancul estic şi probleme economice.

„Avem nevoie în continuare de investitori americani”, a spus Iohannis, precizând că va discuta cu preşedintele SUA şi multe alte lucruri care sunt cu siguranţă pe agendele lor.

Întrebat cum crede că va decurge întâlnirea cu Trump, preşedintele Iohannis a răspuns: „Cu siguranţă, va decurge foarte bine şi sunt convins că vom reuşi să abordăm punctele importante de pe agendele noastre”.

Precizăm că Preşedintele României, Klaus Iohannis, efectuează în perioada 4-9 iunie 2017 o vizită în Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Preşedintelui României cu Preşedintele SUA. Potrivit Preşedinţiei întrevederea „va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare şi extindere a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia”.

Sursa: News.ro