Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat,miercuri, Iranul după atacurile comise la Teheran, afirmând că cei care susțin terorismul riscă să devină „victime”, declarație pe care șeful diplomației iraniene a calificat-o drept „dezgustătoare”, relatează AFP.

„Subliniem că statele care susțin terorismul riscă să devină victimele răului pe care îl susțin”, a afirmat Trump, potrivit unui comunicat. 

----Președintele republican a subliniat că se roagă pentru „poporul iranian” precum și pentru „victimele nevinovate” ale atacurilor de la Teheran, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI) care s-au soldat cu 13 morți și cu zeci de răniți. La rândul lor, Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului iranian, au acuzat SUA și Arabia Saudită de implicare în aceste atentate. 

Șeful diplomației iraniene Mohammad Javad Zarif a calificat drept „dezgustătoare” afirmațiile președintelui SUA, Donald Trump.

„Comunicatul Casei Albe este dezgustător (...) în timp ce iranienii se confruntă cu teroarea susținută de clienții americanilor”, a scris Zarif într-un mesaj difuzat pe contul său de Twitter, la o zi de la atacurile fără precedent comise la Teheran. 

SUA și Iranul nu au relații diplomatice. Încălzirea relațiilor inițiată de fostul președinte american Barack Obama, semnatarul unui acord privind dosarul nuclear iranian în 2015, a fost oprită de succesorul său Donald Trump.

Acesta a promis în numeroase rânduri în timpul campaniei electorale că va anula acest acord și și-a orientat politica sa externă spre Arabia Saudită (sunnită), mare rival al Iranului șiit în regiune.

În cursul unei recente vizite în Arabia Saudită, Donald Trump a acuzat Teheranul că „finanțează, înarmează și antrenează teroriști (...) care răspândesc distrugerea și haosul în regiune” și a cerut tuturor țărilor „să izoleze” Iranul.

---Gardienii Revoluţiei, armata de elită a regimului iranian, au acuzat miercuri Statele Unite şi Arabia Saudită de faptul că sunt ”implicate” în atentatele de la Teheran, soldate cu 13 morţi şi zeci de răniţi.

Potrivit unui înalt responsabil iranian, autorii atacurilor întreprinse miercuri împotriva parlamentului și a mausoleului lui Khomeini la Teheran sunt cetățeni iranieni care fuseseră recrutați de gruparea Stat Islamic, a declarat un înalt responsabil iranian.

Sursa: Agerpres