Muntenegru a devenit luni oficial cel de-al 29-lea stat membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), după o ceremonie care a avut loc în Sala Tratatelor de la Departamentul de Stat al SUA, depozitarul acordului nord-atlantic semnat la 4 aprilie 1949.

La ceremonia de semnare a accederării Muntenegrului la NATO au participat Dusko Markovic, premierului statului muntenegrean, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, și oficiali ai Departamentului de Stat din SUA.

FOTO – Ceremonia de la Departamentul de Stat al SUA privind aderarea Muntenegrului la NATO

Astăzi, Muntenegru se alătură NATO, având un loc la masă ca egal, cu o voce egală în adaptarea Alianței noastre și cu independența sa garantată”, a spus Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat al NATO.

Intrarea în NATO ”este un eveniment istoric” pentru o țară care a trebuit ”să îndure enorme sacrificii în sec. al XIX-lea și în sec. al XX-lea, (…) pentru a fi recunoscută de către lume cu propriul său nume și cu propriile sale simboluri”, a declarat și premierul muntenegran în cadrul ceremoniei, notează Agerpres, citând AFP.

Ceremonia de arborare, pentru prima oară, a drapelului muntenegrean la NATO va avea loc pe 7 iunie la noul sediu al Alianței Nord-Atlantice, inaugurat pe 25 mai de liderii aliați, eveniment la care a participat și premierul Muntenegrului.

Ultima extindere a NATO a avut loc în anul 2009, când au aderat Albania și Croația, alte două țări din Balcanii de Vest.

Muntenegru a fost invitat oficial să adere la NATO în decembrie 2015, la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței Nord-Atlantice, iar 19 mai 2016, miniștrii de Externe ai țărilor aliate au semnat protocolul de aderare al Muntenegrului la NATO. În numele României a semnat atunci ministrul Lazăr Comănescu.

Din mai 2016 și până în prezent, toate cele 28 de state NATO și Muntenegru au trebuit să parcurgă procesul de ratificare al protocolului de aderare. Ultimele țări care au ratificat acordul au fost SUA (în luna aprilie) și Spania (în luna mai).

România a ratificat protocolul de aderare al Muntenegrului la NATO la 4 octombrie 2016.