Azi se împlinesc 70 de ani de când secretarul de stat al SUA, generalul George Marshall, a rostit celebrul discurs în care anunța decizia Americii de a pune în aplicare un plan destinat ajutorării Europei, pentru refacerea ei economică.

În cadrul alocuțiunii de 11 minute susținută în Aula Universităţii Harvard la 5 iunie 1947, secretarul de stat Marshall a anunţat lansarea unui vast program de asistenţă economică destinat refacerii economiilor europene după cel de-Al Doilea Rzăboi Mondial, cu scopul de a opri extinderea comunismului și reprezintă una dintre legăturile fundamentale pe care este construită relația dintre Europa și SUA. 

Programul de Redresare Europeană a fost transpus sub forma unei legi a executivului american care a fost aprobată de Senat la 3 martie 1948 și de Camera Reprezentanților la 31 martie 1948. La 3 aprilie 1948 președintele american Harry S. Truman a semnat decretul prin care programul, cunoscut în istorie drept „Planul Marshall”, a intrat în vigoare, potrivit marshallfoundation.org.

Statele Unite au oferit banii, punând însă condiția ca naţiunile europene să realizeze împreună un plan raţional de folosire a fondurilor. Pentru prima dată, acestea au trebuit să acţioneze împreună că o unitate economică unită şi au fost nevoite să coopereze unele cu altele.

Planul Marshall a adus beneficii şi economiei americane. Banii au fost folosiţi pentru a cumpără bunuri din Statele Unite, care au fost transportate pe Oceanul Atlantic pe nave comerciale americane.

Până în 1953, Statele Unite au oferit suma de 13 miliarde de dolari.  În afară de ajutorul pentru a pune Europa din nou pe picioare, Planul Marshall a dus la realizarea Planului Schuman, care a determinat crearea Comunităţii Cărbunelui şi Oţelului şi Pieţei Comune.

Pentru eforturile depuse privind programul de redresare economică a Europei, George C. Marshall a primit în 1953 Premiul Nobel pentru Pace.

sursa: CaleaErupeană.ro