Zeci de zboruri au fost anulate sau redirecţionate luni dimineaţă de pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha, la doar câteva ore după ce o alianţă a ţărilor arabe condusă de saudiţi a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Qatar, transmite al-Arabiya.

Reacţiile internaţionale nu au întârziat să apară. Preşedinţia iraniană a anunţat că această măsură nu este agreată de Teheran. „Vremea întreruperii relaţiilor diplomatice sau închiderea frontierelor nu mai reprezintă o variantă pentru a rezolva o criză. Aşa cum am spus mai devreme, agresiunea şi ocupaţia vor avea ca rezultat instabilitatea în regiune", a declarat un apropiat al preşedintelui iranian.

De asemenea, Pakistanul a anunţat că nu intenţionează să taie relaţiile diplomatice cu Qatarul, a transmis ministerul de Externe, preluat de Reuters.

Companiile aeriene Emirates, Etihad Airways, Air Arabia și flydubai au anunţat că vor suspenda toate zborurile din şi spre Qatar, ceea ce a provocat un adevărat haos.

Reprezentanţii celor cinci ţări arabe au precizat că nu le vor permite cetăţenilor să viziteze sau să tranziteze un aeroport din Qatar, iar zborurile qatareze nu vor putea să treacă prin spaţiile aeriene ale Arabiei Saudite, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Yemenului.

Internauţii s-au plâns pe reţelele sociale de haos şi zeci de zboruri au fost deja anulate pe aeroportul internaţional Hamad de la Doha ca urmare a deciziei luate de alianţa condusă de Riad.

După anunţarea deciziei, preţul petrolului a început să crească, iar alianţa arabă a precizat că va continua livrările maritime de petrol prin strâmtoarea Urmuz.

Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Yemen au întrerupt pentru o perioadă temporară de 24 de ore toate legăturile aeriene, terestre şi maritime cu Qatar, iar vizitatorii qatarezi au la dispoziţie 14 zile pentru a părăsi cele cinci ţări din zona Golfului. Între timp, diplomaţii qatarezi din cele cinci ţări arabe au primit ordin pentru a se întoarce în 48 de ore la Doha. Totodată, au anunţat că întrerup relaţiile diplomatice şi i-au acuzat pe qatarezi că destabilizează întreaga reţiune prin susţinerea unor grupări militante, printre care se numără şi jihadiştii Statului Islamic şi al-Qaeda.

----

Doha a susţinut că măsura alianţei arabe este nejustificată şi a dezminţit că ar sprijini grupări teroriste din Orientul Mijlociu.

Această măsură fără precedent este văzută ca o delimitare importantă între ţările arabe apropiate de Statele Unite şi Qatar.

De asemenea, saudiţii i-au acuzat pe qatarezi de colaborare cu miliţiile iraniene, în contextul unor tensiuni din ce în ce mai mari între Riad şi Teheran.

Sursa: News.ro și stiripesurse.ro