Arabia Saudită a închis luni birourile televiziunii qatareze Al-Jazeera, la câteva ore după ruperea relațiilor cu Qatarul de către regatul saudit și patru aliați ai săi, potrivit agenției oficiale Spa, citată de AFP.

„Ministerul Informațiilor a închis birourile televiziunii Al Jazeera și i-a retras licența”, a precizat Spa, citat de Agerpres.

Înființată în urmă cu peste 20 de ani de către guvernul Qatarului, televiziunea Al Jazeera, care dispune de aproape 80 de birouri în întreaga lume și transmite în mai multe limbi, a reprezentat cutia de rezonanță a mișcărilor Primăverii Arabe. Dar detractorii săi consideră linia sa editorială prea favorabilă islamiștilor, văzând în ea uneori un instrument în serviciul diplomației Qatarului.

Printre altele, rețeaua qatareză de televiziune beIN Sports nu mai este accesibilă prin cablu în Emiratele Arabe Unite, a indicat un agent al companiei emirateze de telecomunicații DU.

„Primim un mare număr de apeluri pe această temă”, a declarat pentru AFP un reprezentant al DU, confirmând faptul că nu este accesibilă rețeaua beIN Sports, fără să poată oferi motivele.

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite şi Egiptul au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Aceste state acuză autorităţile de la Doha că sponsorizează terorismul şi extremismul, informează France 24.

Pe de altă parte, și guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat luni ruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzându-l de cooperare cu rebelii houthi.

Coaliţia arabă coordonată de Arabia Saudită a anunţat excluderea Qatarului din organizație, acuzând acest stat că ar susţine reţele teroriste, inclusiv Al-Qaida şi Stat Islamic.

În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanța terorismul, cu toate că ţara este membră a coaliţiei internaţionale care luptă împotriva Statului Islamic.

Qatarul a afirmat luni că se confruntă cu o campanie de minciuni și invenții al cărei scop este punerea sa sub tutelă. Un comunicat al Ministerului de Externe de la Doha subliniază că, în calitate de membru al Consiliului de cooperare al Golfului, Qatarul respectă suveranitatea altor țări și nu intervine în afacerilor lor interne.

Sursa: Mediafax și Agerpres