Dmytro Smitia, liderul unității 3057 a Asociației Teritoriale Operaționale Estice a Batalionului Azov, declarat organizație teroristă de Moscova, a primit 20 de ani de închisoare, transmite portalul rusesc FedPress și Komsomolskaia Pravda. Soldatul ucrainean, primul comandant comandat, a fost acuzat de crimă, maltratare a civililor și utilizarea unor metode interzise în război, transmite libertatea.

„Pe baza probelor colectate de organele militare de anchetă ale Comitetului de Anchetă al Federației Ruse, Curtea Supremă a Republicii Populare Donețk l-a găsit vinovată de tratament crud al populației civile și de utilizarea metodelor interzise într-un conflict armat, precum și de crimă”, a declarat reprezentantul oficial al Comitetului Rus de anchetă Svetlana Petrenko.

După cum a stabilit ancheta și instanța, „în primăvara anului trecut, Dmitro Smitia, comandantul grupului de luptă al regimentului Azov, și alți militari ai batalionului erau staționați și îndeplineau sarcini de serviciu militar într-o poziție situată la etajul al treilea al unei clădiri rezidențiale de-a lungul străzii Azovstalskaia din orașul Mariupol”.

Potrivit rechizitoriului, „naționaliștii ucraineni au păzit și patrulat pe teritoriul Mariupolului și au monitorizat circulația persoanelor în curtea clădirii rezidențiale. Cei care păreau suspecți naționaliști au fost bătuți cu patrul puștii sau uciși”.

„Pe 24 martie 2022, un localnic a venit în pozițiile în care se aflau Smitia și alți militari și le-a oferit mâncare. Smitia a spus că nu este nevoie de ajutor și i-a ordonat să plece… A doua zi, aceeași femeie s-a apropiat de Smitia și și-a exprimat nemulțumirea față de tratamentul nepoliticos. Smitia a împușcat-o din spate, iar victima ei a murit”, a arătat instanța.

În cursul anchetei preliminare, soldatul ucrainean ar fi recunoscut, în instanță că „am împușcat-o de trei ori în spate și apoi a murit”.

Acum, orașul Mariupol este controlat de armata rusă.

Izvestia, un ziar apropiat de Kremlin, a notat că, din 2014, Comitetul de Investigații (CI) al Rusiei a deschis peste 1.800 de dosare penale pentru „crimele regimului de la Kiev”.

La sfârșitul lunii septembrie, anul trecut, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că „Rusia are o mulțime de dovezi ale acțiunilor criminale ale Forțelor Armate ale Ucrainei”.

El a mai spus că „peste 3.000 de plângeri privind crimele împotriva locuitorilor din Donbas au fost trimise la Curtea Penală Internațională”, dar acestea au fost „ignorate”.