Colonelul rus Serghei Atroșcenko, 41 de ani, a dat ordin să fie bombardate teatrul de stat și maternitatea, în timpul ocupației Mariupolului de către forțele ruse, scrie site-ul ucrainean TSN, care preia comunitatea de investigații internaționale InformNapalm, transmite libertatea.

Petro Andriușcenko, consilierul în exil al primarului din Mariupol, oraș aflat sub control rusesc, a indicat numele lui Serghei Atroscenko, într-o postare pe canalul lui de Telegram.

„Ucigașul numărul unu al locuitorilor din Mariupol a fost identificat. Cel care a comandat și supravegheat bombardarea teatrului, a maternității și a spitalului de copii. Încă din primele săptămâni, am stabilit că avioanele care au bombardat Mariupol au decolat de pe aerodromul Primorsko-Ahtarsk”, a notat oficialul.

Atroșcenko este comandantul unității militare 75387, al 960-lea regiment de aviație de asalt al Federației Ruse, staționat pe aerodromul de la periferia orașului Primorsko-Ahtarsk, subliniază comunitatea internațională de informații InformNapalm.

S-a născut în orașul Ovruci, regiunea Jîtomîr, apoi a locuit în Lipețk, Voronej și la Gvardiske, în Crimeea ocupată.

Pe 16 martie 2022, teatrul din orașul Mariupol din sudul Ucrainei, pe atunci asediat de forțele ruse, a fost bombardat într-unul dintre cele mai șocante momente de până acum ale războiului.

În interiorul acestuia se adăpostiseră din calea obuzelor rusești, potrivit autorităților de la Kiev, sute de oameni. Bilanțul exact al morților încă nu este cunoscut, estimările variind până la 600 de morți.

Asediul forțelor ruse asupra Mariupolului, care a durat două luni, a distrus cea mai mare parte a orașului de 450.000 de locuitori din regiunea Donețk.

În prezent, orașul este controlat de Federația Rusă ca parte a așa-numite Republici Populare Donețk. Regiunea a fost anexată ilegal, alături de Luhansk, Herson şi Zaporojie, în septembrie.

Rușii au început demoleze ceea ce a mai rămas din clădirea instituției.