O deputată din Rostov a propus ca elevii să lucreze pentru armată și să facă lumânări de tranșee și plase pentru camuflaj

Școlilor ar trebui să li se permită să implice elevii în activități de voluntariat „semnificative din punct de vedere social, fără consimțământul părinților”. Această propunere a fost făcută de Tatiana Ivașcenko, deputat al Adunării Legislative a regiunii Rostov din partea Partidulului Comunist în cadrul unei ședințe în parlament, informează portalul Kavkaz Realii, citat de libertatea.
„Școala este instituția în care trebuie să avem încredere, iar în educația sa patriotică, școala ar trebui să aibă dreptul de a-i implica pe copii în activități de voluntariat semnificative din punct de vedere social, fără permisiunea părinților lor”, a afirmat Tatiana Ivașcenko.
Potrivit deputatei, „școala respectă ordinul statului și mesajul președintelui”, iar instituțiile de învățământ „ar trebui să implice copiii în fabricarea lumânărilor de șanț pentru participanții la operațiunea militară specială și a plaselor de camuflaj”.
„Lumânările de tranșee” sunt cutii goale de vopsea sau de conserve de mâncare care oferă atât căldură, cât și lumină. Lumânările au fost folosite de trupe în conflicte anterioare, inclusiv în cel de-Al Doilea Război Mondial. E nevoie de carton ondulat, ceară sau parafină și cutii metalice. Se introduce fitilul și se umple cu ceară. Cartonul absoarbe ceara și arde mult timp.
„Părinții nu au încredere în școală? Acest lucru este greșit, după părerea mea”, a mai spus Ivașcenko.
Președintele Adunării Legislative, Alexandru Ișcenko, a însărcinat-o pe adjuncta sa, Svetlana Manankina, „să rezolve problema ridicată cu Tatiana Ivașcenko”.
Nu este primul astfel de exemplu în Rusia. Sibir Realii a scris că în orașul Labitnangi, regiunea autonomă Iamalo-Neneț, elevii cos haine militare pentru cei mobilizați pentru războiul din Ucraina.
„Nu există nicio constrângere, este pur și simplu dorința copiilor”, a declarat inițiatoarea activității extrașcolare, Snejana Kanașova.
La școala nr. 4 din orașul Sobinki, elevii cos cagule în timpul orelor de tehnologie, a informat chiar de administrația instituției.
Elevi din regiunile Samara, Buriația sau Bașkortostan au fost atrași în astfel de activități.
Potrivit Radio Svoboda, o membră a sindicatului Alianța Profesorilor, Helga Pirogova, a numit implicarea copiilor în astfel de activități o chestiune „absolut propagandistică”.
Acum două săptămâni, presa rusă independentă a scris că elevi din 16 regiuni rusești vor fi trimiși în tabere de antrenament militare, în această primăvară și vară, unde vor fi învățați cum să tragă cu o pușcă de asalt Kalașnikov, să arunce grenade de mână și să mărșăluiască.