Zeci de mii de israelieni au ieșit iar în stradă la Tev Aviv, ca să protesteze față de reforma justiției făcută de guvernul Netanyahu. O mare de steaguri alb-albastre a fost în centrul orașului. La un moment dat, demonstranții au intrat pe o autostradă, dar au fost blocați de poliția călare și de tunurile cu apă. Mișcarea de protest a primit recent un sprijin surprinzător chiar de la ministrul israelian al Apărării. Acesta a cerut oprirea schimbărilor din justiție, pentru că modificările aduc certuri în armată, ceea ce amenință securitatea Israelului, transmite Digi24.ro

Ministrul apărării israelian, Yoav Gallant, a afirmat sâmbătă, într-o declaraţie televizată, că guvernul trebuie să pună capăt modificărilor din justiţie, care provoacă clivaje ce pun în pericol securitatea ţării, scrie Reuters.

„Această divizare ce se adânceşte se infiltrează în instituţiile militare şi de apărare - acesta este un pericol clar, imediat şi real pentru securitatea Israelului”, a afirmat Gallant într-o scurtă declaraţie.

Gallant exprimase anterior îngrijorări cu privire la un val de israelieni care au promis că nu se vor prezenta la convocările pentru militari rezervişti dacă reforma justiţiei va merge mai departe, ministrul avertizând că situaţia ar putea slăbi pregătirea de luptă şi coeziunea naţională.

Gallant a spus că sprijină reforme în sistemul de justiţie, însă acestea trebuie făcute cu un acord larg. Declaraţia ministrului apărării arată fisuri în coaliţia lui Benjamin Netanyahu, ministrul poliţiei, Itamar Ben-Gvir, de extremă dreapta, cerându-i premierului, la scurt timp după aceea, să îl demită pe Gallant.

Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a continua să protesteze împotriva reformei judiciare dorite de guvern, înaintea unei săptămâni cruciale ce ar urma să fie marcată de alte dispoziţii legislative şi noi manifestaţii de masă, scrie Agerpres.

Manifestaţiile se succed în fiecare săptămână după ce guvernul condus de Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, a prezentat în ianuarie un proiect de reformă care divizează ţara. Potrivit criticilor săi, reforma să crească puterea politicienilor asupra celei a magistraţilor şi reduce rolul Curţii Supreme, punând în pericol caracterul democratic al statului Israel.