Autoritățile ucrainene le-au cerut cetățenilor să păstreze discreția în ceea ce privește contraofensiva pregătită de Kiev împotriva forțelor invadatoare rusești și să nu dea de gol planurile armatei. Între timp, Putin a anunțat că va muta o parte din armele nucleare tactice ale Rusiei în Belarus. Pentagonul spune însă că nu există niciun indiciu că Rusia intenționează să le folosească în conflictul din Ucraina. Sâmbătă, rușii au continuat loviturile în estul Ucrainei, autoritățile de la Kiev anunțând că armata a respins 85 de atacuri. Statul Major a avertizat că riscul de lovituri aeriene rămâne ridicat și astăzi, în toată țara, transmite Digi24.ro.

Potrivit sursei, viceministrul Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a făcut un apel public prin care i-a îndemnat pe ucraineni să nu divulge detalii despre contraofensiva pregătită de Kiev împotriva rușilor.

„În transmisiile live, nu îi întrebați pe experți cum merge contraofensiva. Nu scrieți pe bloguri despre acest subiect și nu discutați planurile militare ale armatei noastre în public deloc", a scris Hanna Maliar pe Facebook, potrivit The Guardian. „Avem un plan strategic - să eliberăm toate teritoriile noastre. Restul detaliilor sunt pur și simplu secrete militare", a transmis viceministrul.

SUA nu cred că Rusia va folosi armele nucleare trimise în Belarus

Nu există "nicio indicație" că Rusia are intenția de a folosi armele nucleare tactice pe care a anunțat că le va trimite în Belarus, a anunțat Departamentul american al Apărării.

Oficialii americani spun că vor continua să monitorizeze situația, dar, pentru moment, nu există niciun motiv pentru o schimbare a strategiei în ceea ce privește armele nucleare.

„Ne menținem angajamentul pentru apărarea colectivă a alianței NATO”, se mai arată în comunicatul departamentului american, potrivit Sky News.

Vladimir Putin a anunțat sâmbătă că va trimite arme nucleare tactice în Belarus, o mutare care nu ar încălca regimul de neproliferare. Rusia va finaliza până la 1 iulie construcţia unui siloz pentru arme nucleare tactice în Belarus, a indicat liderul de la Kremlin. El a precizat că Rusia nu va transfera în fapt controlul acestor arme Minskului.

85 de atacuri ale rușilor au fost respinse sâmbătă

Autoritățile ucrainene au transmis că 85 de atacuri ale rușilor au fost respinse sâmbătă, în Lîman, Bahmut, Avdiivka, Mariinka și Șahtarsk. În 24 de ore, rușii au lansat 4 rachete, 34 de atacuri aeriene și peste 70 de atacuri cu sisteme MLRS care au afectat infrastructura civilă.

Ucrainenii au lansat 11 atacuri aeriene asupra unor baze provizorii rusești, în timp ce focul de artilerie a vizat trei puncte de control și cinci depozite de armament ale rușilor. Statul Major ucrainean a avertizat că duminică riscul de atacuri cu rachetă rămâne ridicat în toată Ucraina.

Amintim, că ieri președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că o parte din armamentul tactic nuclear rusesc va fi relocat pe teritoriul Belarusului. 

Deschide și  Rusia își arată colții. Va depozita armament nuclear tactic în Belarus