Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a anunțat că aproximativ 10 000 de civili, mulți dintre ei în vârstă și cu dizabilități, trăiesc în „condiții foarte îngrozitoare” în Bahmut și în jurul orașului asediat din estul Ucrainei, relatează The Guardian, citat de libertatea.

Peste 90% dintre locuitorii din Bahmut au fugit, iar o mare parte a orașului a fost distrusă în luptele pentru controlul acestuia, unele dintre cele mai lungi și grele confruntări ale războiului din Ucraina.

Totuși, câteva mii de civili au rămas în continuare în orașul din regiunea Donețk, a declarat Umar Khan, reprezentant al CICR.

„Civilii care sunt blocați acolo trăiesc în condiții foarte îngrozitoare, petrecând aproape toate zilele de bombardamente intense în adăposturi. Tot ce vezi sunt oameni împinși până la limitele existenței, supraviețuirii și rezistenței lor”, a spus Khan.

Oficialul Comitetului Internațional al Crucii Roșii a adăugat că a fost șocat de amploarea distrugerii la care a asistat în Bahmut.

„Casele sunt zdrobite de puterea de foc militară, acoperișurile sunt smulse, blocurile de apartamente sunt pline de găuri, amenințarea constantă cu explozia de obuze, bombe – și unii oameni încă trăiesc în adăposturi, încercând să supraviețuiască acestor ostilități intense”, a mai relatat Umar Khan.

Potrivit autorităților ucrainene, forțele ruse care luptă pentru cucerirea orașului Bahmut sunt epuziate, iar, în acest context, Kievul anunță că se pregătește pentru o contraofensivă.

De asemenea, Centrul Național de Rezistență al Ucrainei a precizat joi, 23 martie, că luptătorii din gruparea Wagner au început să deporteze locuitorii din suburbiile orașului Bahmut pe care le controlează, oamenii fiind duși în zone din regiunea Luhansk, ocupate de forțele Moscovei.