Ca să-i pedepsească pe activiști, autoritățile ruse le trimit copiii în orfelinate. „Sunt zombificați, folosiți pentru propagandă”

Pentru a descuraja protestele și a bloca libertatea de exprimare, autoritățile ruse îi șantajează emoțional pe activiștii politici, în special pe femei, amenințându-i cu separarea de copiii lor, potrivit Novaya Gazeta Europe, citată de libertatea.
Ziarul rus independent prezintă povestea Nataliei Filonova, în vârstă de 61 de ani, și a fiului ei cu dizabilități Vladimir, 16 ani. Din noiembrie 2022, femeia este ținută într-un centru de detenție, iar băiatul – într-un orfelinat.
În septembrie, după ce Kremlinul a anunțat „mobilizarea parțială” a populației pentru războiul din Ucraina, Natalia Filonova, împreună cu avocata Nadejda Nizovkina, s-au deplasat în centrul orașului Ulan-Ude, capitala Buriatiei, din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Nadejda punea întrebări trecătorilor pentru a afla ce părere au despre decizia autorităților și transmitea în direct pe rețelele sociale.
Cele două au fost reținute 48 de ore pentru „participare la un protest neautorizat”. Nu era însă prima dată când Filonova ajungea în custodia poliției. În 2021, a fost amendată cu 250 000 de ruble ( circa 3 000 de euro) pentru că a participat la un protestat de susținere a lui Aleksei Navalnîi. Pensia ei este de doar 11 400 de ruble (circa 140 de euro). Ulterior, hotărârea a fost anulată.
În mai 2022, femeia a fost arestată din nou, pentru huliganism, după ce i-a cerut unui șofer de autobuz să dea jos autocolantul cu litera Z, simbolul războiului. Atunci a stat în închisoare cinci zile, în ciuda faptului că avea în grijă un copil cu handicap.
„Este copilul unei prietene apropiate. Ea a murit, iar Natalia l-a adoptat. Are o problemă cardiovasculară și o întârziere în dezvoltare. Natalia îl duce constant la medici, a reușit să-i facă unele operații, iar la școală stă cu el pentru a-l ajuta”, a explicat Nadejda Nizovkina pentru Novaya Gazeta Europe.
Arestată în curtea școlii
Deși a scăpat de acuzația că a participat la un protest neautorizat, Nataliei Filonova i s-a deschis dosar penal pentru că ar fi atacat un polițist. Ofițerul a depus plângere susținând că, în timp ce o escorta la secție, femeia a încercat să-l înjunghie cu un pix și l-a lovit peste față.
„Natalia a fost interogată în repetate rânduri și, brusc, a fost reținută chiar în curtea școlii fiului ei”, a povestit avocata femeii. Ulterior, a fost plasată în arest la domiciliu. Aflată astfel în imposibilitatea de a se ocupa de nevoile fiului ei, l-a trimis la soțul său, care locuiește în alt oraș.
„În mod tragic, bărbatul a suferit în acea perioadă un atac de cord și a fost internat. Băiatul, rămas singur, speriat și neînțelegând ce se întâmplă, a fugit de acasă. Natalia i-a implorat pe polițiști să o lase să-și caute copilul, dar nu i s-a permis acest lucru”, a declarat avocata.
Disperată, femeia a părăsit domiciliul. Și-a găsit copilul, și-a vizitat soțul în spital și apoi a revenit acasă. Două săptămâni nu s-a întâmplat nimic, iar pe 17 noiembrie a fost trimisă după gratii sub acuzația că a încălcat arestul la domiciliu.
„Rudele Nataliei au încercat să-l preia pe Vladimir, dar serviciile de protecție a copilului le-au interzis. L-au internat mai întâi într-un spital regional, apoi într-un centrul de detenție pentru minori, iar în final a fost trimis la un orfelinat care se află la patru ore de mers cu mașina de Ulan-Ude”, a povestit Nizovkina.
La ultimul termen, detenția Nataliei Filonova a fost prelungită până pe 6 aprilie. În tot acest timp, Vladimir va rămâne în orfelinat.
„Statul este nemilos cu copiii”
Anastasia Shevchenko, o activistă din Rostov pe Don, spune că folosirea copiilor cu dizabilități pentru a exercita presiuni asupra femeilor care se exprimă liber a devenit o marcă înregistrată a autorităților ruse.
„În ziua arestării mele, prima amenințare pe care am auzit-o a fost: «Înțelegi că-ți vom duce copiii la un orfelinat, nu-i așa?». Când fiica mea cea mare era pe moarte, nimeni nu s-a gândit la ea, era mai important să mă distrugă pe mine. Copiilor mei mai mici li s-a refuzat îngrijirea medicală doar pentru că erau ai mei, iar eu eram în arest la domiciliu”, spune Anastasia Shevchenko pentru Novaya Gazeta Europe.
Activista a fost arestată la mijlocul lunii ianuarie 2019, sub acuzația de cooperare cu o organizație indezirabilă. Fiica ei, Alina, în vârstă de 17 ani, a murit la finalul acelei luni, iar, până să i se înrăutățească starea, autoritățile nu i-au dat voie mamei să-și viziteze copila în spital.
Anastasia Shevchenko a primit permisiunea de a părăsi apartamentul abia în seara zilei de 31 ianuarie, însă fata era deja pe moarte.
„În Rusia, viața umană nu este prețuită, nu există respect pentru femei și, cel mai rău, statul este nemilos cu copiii. Sunt zombificați încă de la grădiniță, folosiți pentru propagandă în școli, separați de părinți”, a mai spus Anastasia Shevchenko.
„În Rusia, copiii nu sunt ascultați sau iubiți. Iar aceste lucruri li se întâmplă acum nu numai copiiilor ruși, ci și celor ucraineni. Sute au fost uciși; mii au fost luați. Și, bineînțeles, au devenit un instrument de șantaj pentru statul terorist”, spune activista. Ea a fugit din Rusia împreună cu cei doi copii după ce a început războiul.