Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi, 23 martie, liderilor UE reuniți la summitul Consiliului European de la Bruxelles, și a enumerat întârzierea livrărilor de arme cu rază lungă de acțiune și de avioane moderne printre factorii din cauza cărora războiul din țara sa riscă să se prelungească, relatează Ukrainska Pravda, care citează un comunicat al președinției ucrainene, notează Libertatea.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat joi, 23 martie, liderilor UE reuniți la summitul Consiliului European de la Bruxelles, și a enumerat întârzierea livrărilor de arme cu rază lungă de acțiune și de avioane moderne printre factorii din cauza cărora războiul din țara sa riscă să se prelungească, relatează Ukrainska Pravda, care citează un comunicat al președinției ucrainene.

Vorbind dintr-un tren cu care călătorea către orașele din estul țării „pe care Rusia încearcă să le ruineze”, Zelenski „a subliniat că, dacă nu vor exista întârzieri sau stagnări în cooperarea dintre Ucraina și Europa, dacă eforturile comune vor fi concentrate în mod hotărât asupra victoriei Ucrainei, victoria va fi obținută încă din acest an”.

În acest context, liderul de la Kiev s-a referit la „cinci amenințări cheie care îndepărtează Ucraina și Europa de realizarea păcii și de încheierea războiului” și a menționat: întârzierea aprovizionării armatei ucrainene cu rachete cu rază lungă de acțiune și avioane moderne, întârzierea adoptării unor noi pachete de sancțiuni dure, întârzierea punerii în aplicare a formulei de pace din Ucraina și a organizării summitului pentru pace și întârzierea integrării Ucrainei în Uniunea Europeană.

Zelenski a precizat că summitul pentru pace ar putea fi organizat „într-una dintre capitalele lumii – într-una din capitalele europene”, ceea ce ar contribui „la forța globală a Europei”. În ceea ce privește aderarea țării sale la blocul comunitar, liderul de la Kiev a subliniat că, în ciuda războiului, Ucraina „continuă să dezvolte instituții în conformitate cu standardele europene”. 

„Fie ca fiecare întâlnire, fiecare discuție, fiecare zi de lucru împreună să aducă mai aproape întoarcerea păcii – să aducă mai aproape eliberarea țării noastre și a întregii Europe de răul rusesc. Dacă Europa ezită, răul poate avea timp să se regrupeze și să se pregătească pentru ani de război”, a mai spus Volodimir Zelenski.