După ce a vizitat joi regiunea Herson, președintele Volodimir Zelenski a spus în mesajul video de aseară că pe teritoriul eliberat de sub ocupaţia rusă mai mult de 50 de sate au fost aproape complet distruse, iar în unele locuri, peste 90% din case sunt transformate în ruină. Cu toate acestea, oamenii se întorc, iar acest lucru este o dovadă că viaţa încă are câştig de cauză, a spus Zelenski, transmite Digi24.

„Astăzi am fost într-unul dintre cele mai mari astfel de sate - Posad-Pokrovske, cândva unul dintre cele mai mari, înainte de invazia Rusiei. Şi vom face totul pentru ca acest sat să fie din nou unul dintre cele mai mari - vom face totul pentru a ne reconstrui teritoriile”, a promis preşedintele ucrainean. El a vorbit despre terenurile minate, o problemă cu care se confruntă mediul rural din Ucraina după un an de război, subliniind munca importantă a geniştilor.

„Sunt recunoscător tuturor celor care ajută la restabilirea normalităţii vieţii după răul rusesc. Tuturor celor care, chiar şi în zone atât de dificile, continuă să muncească şi să dea de lucru, tuturor celor care îi ajută pe soldaţii noştri. Vreau să le mulţumesc în special tuturor celor implicaţi în deminare. Este frumos să vezi când câmpurile din regiunea Herson, curăţate de minele şi obuzele ruseşti, sunt din nou cultivate, trăiesc din nou. Desigur, sunt încă puţine astfel de terenuri, iar pentru geniştii şi pirotehniştii noştri există încă destulă muncă”, a recunoscut preşedintele.

„Dar sunt sigur că ne vom curăţa pământul de toate manifestările mortale ale Rusiei. Toată Ucraina va trăi”, a adăugat Zelenski.

Liderul de la Kiev a cerut din nou arme cu rază lungă de acţiune şi avioane moderne de luptă, ceea ce ar constitui o nouă etapă a ajutorului militar occidental pentru Kiev, etapă care deocamdată nu a fost decisă. În același timp, el a pledat în faţa liderilor UE şi pentru noi sancţiuni, mai puternice, împotriva Rusiei şi pentru noi paşi în direcţia integrării Ucrainei în UE.

Comandantul forțelor terestre ucrainene: Contraofensiva începe în curând

Generalul Oleksandr Sirski a declarant că forțele ucrainene vor începe în curând o contraofensivă după ce au rezistat atacurilor brutale ale Rusiei din această iarnă.

Comandantul forțelor terestre ucrainene a precizat că mercenarii Wagner, care au fost în prima linie a atacului Moscovei asupra estului și sudului Ucrainei, „își pierd puterea considerabilă și se epuizează”.

„Rușii pierd forțe semnificative (în Bahmut) și rămân fără „combustibil”. Foarte curând, vom profita de această oportunitate, așa cum am făcut-o în trecut la Kiev, Harkov, Balaklia și Kupiansk”, a spus el, enumerând contraofensivele ucrainene de anul trecut care au recucerit zone ocupate de ruși.