Primele patru avioane de vânătoare MiG-29, din cele 13 aeronave promise de Slovacia, au fost predate forțelor armate ale Ucrainei, a anunțat joi, 23 martie, Ministerul Apărării de la Bratislava printr-un comunicat citat de The Kyiv Independent, preluat de libertatea.

Transferul a fost coordonat de piloții ucraineni cu ajutorul Forțelor Aeriene slovace.

„Slovacia se află de partea corectă și prin acest gest noi, ca țară, am scris cu litere mari în istoria lumii moderne, care vorbește despre asistență oportună, solidaritate sinceră și măreția națiunii”, a declarat ministrul apărării, Jaroslav Nad.

Alte aeronave vor fi predate Ucrainei în următoarele săptămâni, se mai precizează în comunicatul citat, ministerul slovac subliniind că transferul avioanelor va fi confirmat doar după ce acestea vor fi predate în siguranță Ucrainei.

Prim-ministrul slovac Eduard Heger a anunțat la 17 martie că guvernul său a aprobat furnizarea către Ucraina a 13 avioane de luptă MiG-29, Slovacia fiind al doilea stat NATO, după Polonia, care a promis Kievului avioane de luptă.

„Promisiunile trebuie respectate, iar când Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot ce putem. Mă bucur că și alții fac același lucru”, a precizat atunci Heger, adăugând că „ajutorul militar este esențial pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra și poate apăra întreaga Europă împotriva Rusiei”.