Statele Unite au respins miercuri plângerile Rusiei, care a criticat anunţul privind livrarea Ucrainei de muniţie care conţine uraniu sărăcit de către Marea Britanie, transmite AFP, citat de Agerpres.

Moscova a considerat că aceasta ar reprezenta o agravare serioasă a conflictului şi a ameninţat cu represalii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby, a calificat drept eronate argumentele Rusiei.

Aceste obuze, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate,”nu sunt radioactive” şi ”nici măcar nu se apropie” de categoria armelor nucleare, a adăugat el.

„Este un tip obişnuit de muniţie, folosită în special pentru capacitatea sa de a străpunge blindajul”, a spus John Kirby, avertizând că, dacă Moscova este îngrijorată pentru tancurile sale şi pentru soldaţii care le operează, poate ”să le treacă graniţa pur şi simplu pentru a le aduce înapoi în Rusia”.

Statele Unite sunt de departe cea mai mare sursă de ajutor militar pentru Ucraina, dar nu furnizează uraniu sărăcit, a precizat Kirby.

Purtătorul de cuvânt a criticat şi Ministerul rus al Apărării pentru că i-a decorat pe piloţii implicaţi în incidentul cu drona americană din Marea Neagră. Potrivit Washingtonului, care îşi susţine afirmaţiile cu înregistrări video, drona s-a prăbuşit după ce a fost lovită de avioane de luptă ruseşti, ceea ce Moscova neagă.

„Nu cunosc nicio altă armată din lume...care să fi recompensat un pilot pentru că a lovit o dronă. Dacă ăsta este curaj, cred că avem definiţii diferite ale sale”, a spus el.