Riscul unei confruntări nucleare între Rusia și SUA a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimele decenii, cele două țări aflându-se „de facto” într-un conflict deschis din cauza războiului în Ucraina, a declarat miercuri, 22 martie, viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, citat de agențiile ruse de presă, transmite Libertatea.

„Nu aş vrea să mă lansez într-o discuţie dacă probabilitatea unui conflict nuclear este ridicată în prezent, dar, în orice caz, este mai ridicată decât orice am văzut în ultimele decenii, să spunem aşa”, a declarat Riabkov, la un eveniment intitulat „O lume fără START: ce urmează”, citat de agenția rusă TASS.

Oficialul rus a susținut că Rusia s-a angajat să menţină lumea „în siguranţă şi liberă” de ameninţarea unui război nuclear, dar lucrurile nu mai pot continua ca înainte, având în vedere că Moscova se află acum „de facto într-o stare de conflict deschis cu SUA”.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA, tensionate de mult timp, s-au înrăutăţit şi mai mult de la invazia în Ucraina, notează Reuters. Pe 21 februarie, Vladimir Putin a anunţat că Rusia suspendă participarea din Noul START, acordul pentru controlul armelor nucleare încheiat cu SUA.

Vorbind despre condițiile unei reveniri în START, Serghei Riabkov a declarat că „nu se pune problema” ca Rusia să restabilească deocamdată tratatul, criticând „poziţionarea ostilă” a Washingtonului faţă de Moscova.

„Nu mai putem ignora factorul arsenalului combinat al SUA, Marii Britanii şi Franţei. Pe fondul realităţilor actuale, atunci când vom determina soarta Tratatului START, vom ține cont de capacitatea acestor ţări de a-şi folosi în comun potențialul nuclear împotriva Rusiei”, a mai spus Riabkov.

Kremlinul a acuzat în repetate rânduri SUA că au participat direct la conflictul din Ucraina furnizând arme Kievului. Atât SUA, cât şi Rusia – de departe cele mai mari puteri nucleare din lume – au transmis că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie purtat niciodată, însă conflictul din Ucraina a ridicat temerile privind o confruntare directă cu Occidentul, notează sursa citată.