Parlamentul Suediei a aprobat miercuri, în avans, aderarea ţării nordice la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în pofida blocării de către Turcia şi Ungaria a acestui proces, informează AFP, preluată de Agerpres.

Deputaţii din Riksdag au votat cu 269 de voturi ''pentru'' şi 37 ''împotrivă'' un text ce autorizează intrarea Suediei în alianţa militară.

A fi membru al NATO este cel mai bun mijloc de a proteja securitatea Suediei şi a contribui la securitatea întregii zone euroatlantice”, a pledat ministrul suedez al afacerilor externe Tobias Billstrom în timpul dezbaterii ce a precedat votul.

Aprobarea, una aşteptată dată fiind susţinerea majorităţii partidelor, rămâne deocamdată fără efect pentru Suedia.

Finlanda vecină, care îşi înaintase în acelaşi timp ca Suedia candidatura, în luna mai, ca urmare directă a invaziei declanşate de Rusia asupra Ucrainei, este deja într-o poziţie foarte bună pentru a adera rapid la NATO. Ungaria urmează să ratifice aderarea ei luni, în timp ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat săptămâna trecută acordul Ankarei, cu un vot în parlament posibil înainte de alegerile din 14 mai.

Nicio dată nu a fost fixată însă pentru Suedia de către Budapesta şi premierul său naţionalist Viktor Orban, în timp ce Erdogan a reafirmat din nou refuzul Turciei de a vedea Stockholmul devenind al 32-lea membru al NATO.

Ankara acuză Suedia în special că primeşte pe teritoriul său militanţi "terorişti" kurzi şi că refuză să-i extrădeze. În realitate, justiţia suedeză este cea care ultimul cuvânt în cazul acestor extrădări.

Chiar dacă legea afirmă că 'amendamentul propus intră în vigoare la data propusă de guvern', aceasta înseamnă că data este fixată de Erdogan şi Orban”, a deplâns Hakan Svenneling, un deputat al Partidului Stângii.

Doar partidul său şi Verzii se opun aderării Suediei la NATO