Datele publicate recent oferă o perspectivă foarte importantă asupra originii focarului, sugerând că animalele infectate cu Covid au fost prezente într-o piață din Wuhan și ar fi putut fi o „sursă potențială de infecții umane", scrie Libertatea.

Un raport publicat luni de o echipă de cercetători internaționali a concretizat analiza unor mostre genomice colectate de oamenii de știință chinezi de la piața Huanan din Wuhan în primele zile ale pandemiei. Informațiile au ajuns în spațiul public săptămâna trecută, după o reuniune a comitetului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care studiază originile epidemiei, și părea să sugereze probabilitatea ca în piață să fi fost prezenți câini raton și alte specii, probabil infectați.

„Acest lucru se adaugă la ansamblul de dovezi care identifică piața Huanan ca fiind locul de răspândire a Sars-CoV-2 și epicentrul pandemiei Covid-19″, se arată în raport. Ceea ce este important în legătură cu noua cercetare este faptul că identifică niveluri ridicate de ADN de la mai multe specii care nu au fost identificate ca fiind testate în timpul eșantionării inițiale. Printre acestea se numără câinii raton, despre care se speculează că ar fi putut fi prezenți în piață înainte ca aceasta să fie eliminată la începutul epidemiei, ca parte a intervenției imediate a autorităților sanitare chineze.

Cele mai recente cercetări privind originile Covid-19 vin după ce președintele american, Joe Biden, a semnat o lege care impune publicarea informațiillor privind potențialele legături între epidemie și un laborator din orașul chinez Wuhan.

Acest lucru vine în urma rapoartelor conform cărora Departamentul de Energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” că laboratorul ar putea avea legătură cu epidemia. Demersul lui Biden a venit în momentul în care materialul genetic recent actualizat din piața Huanan din Wuhan, de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din China, a fost publicat pentru scurt timp într-o bază de date accesibilă la nivel mondial.