Statul Major al armatei ucrainene a publicat în premieră imagini cu interceptarea și distrugerea unei rachete de croazieră rusești de către un sistem antiaerian NATO, mai exact un sistem cu rază scurtă „Crotale” furnizat Kievului de către Franța. Conducerea armatei ucrainene a prezentat, pe contul de Facebook, un reportaj de 4 minute despre activitatea militarilor care deservesc sistemele de apărare antiaeriană folosite de forțele Kievului pentru a intercepta aeronavele și rachetele de croazieră ale Rusiei, relatează Digi24.

Experții militari ai contului de pe Twitter „Ukraine Weapons Tracker”, specializat în monitorizarea și agregarea surselor foto și video legate de războiul din Ucraina au precizat că reportajul conține și o primă dovadă video a folosirii de către ucraineni a sistemului francez antiaerian Crotale NG. Din imagini se observă cum operatorii ucraineni lansează două rachete pentru a intercepta o rachetă de croazieră rusească. A doua rachetă reușește să lovească ținta, în uralele militarilor ucraineni.

Franța a anunțat încă din octombrie 2022 livrarea de sisteme antiaeriene cu rază scurtă Crotale NG destinate apărării Ucrainei împotriva atacurilor aeriene ale Federației Ruse.

Președintele francez Emmanuel a anunțat atunci că Franța va acorda Kievului „radare, sisteme și rachete pentru ca ucrainenii să se poată proteja în special împotriv atacurilor cu dronă”.

Decizia Franței de a livra sisteme Crotal a fost luată după ce SUA au pus presiune pe aliații NATO să contribuie la „peticirea” urgentă a apărării antiaeriene ucrainene, prin acordarea de sisteme antiaeriene care să creeze un adevărat „scut aerian” pentru Kiev.