Comitetul de anchetă din Rusia a anunţat că a deschis un dosar penal împotriva procurorului şi judecătorilor Curţii Penale Internaţionale (CPI), instanţă care vineri a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război. Potrivit Comitetului, urmărirea penală este ilegală, întrucât nu există niciun motiv de responsabilitate penală, scrie RIA Novosti.

Comitetul de anchetă rus a explicat că acţiunile procurorului CPI, Karim Khan, cum ar fi acuzarea intenţionată a unei persoane nevinovate şi pregătirea unui atac asupra unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecţie internaţională, intră sub incidenţa legii penale ruse. Moscova a luat această măsură ca răspuns simbolic la mandatul de arestare emis de CPI vineri pe numele preşedintelui Federaţiei Ruse.

Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin şi al comisarului prezidenţial rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, vineri, pentru deportarea a mii de minori ucraineni în Rusia. Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI, astfel încât mandatele nu au forţă juridică pe teritoriul său. Cu toate acestea, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state care recunosc jurisdicţia Curţii.

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina în cadrul a ceea ce ea numeşte o "operaţiune militară specială", dar susţine că scopul a fost de a-i proteja.