POLITICĂ

Rusia intenţionează să susţină şi mai departe Siria în lupta împotriva terorismului

Partea rusă subliniază intenţia fermă a de continua să ajute guvernul Siriei „în lupta împotriva terorismului, precum şi să contribuie la reglementarea politică cât mai grabnică a crizei siriene”, informează VEDOMOSTI cu referire la MAE FR.

http://www.vedomosti.ru

Şeful MAE al Marii Britanii nu a exclus sancţiuni împotriva Rusiei din cauza Siriei

Ministrul Afacerilor Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat că ţara poate introduce sancţiuni în privinţa Rusiei din cauza situaţiei din Siria. Declaraţia a fost făcută de ROSBALT cu referire la postul de televiziune SKY NEWS.

Anterior, şeful diplomaţiei britanice a exprimat opinia potrivit căreia Rusia tărăgănează războiul în Siria şi „îl face şi mai îngrozitor”.

http://www.rosbalt.ru

MAE din Rusia a publicat o parte din acordul cu SUA privind Siria

Ministerul rus al Afacerilor Externe a publicat câteva documente ce fac parte din acordul cu SUA privind acţiunile comune în Siria, informează RBK.

Ministerul a menţionat că, după scurgerile în mass-media occidentale, Departamentul de Stat a amplasat pe site „un grupaj parţial de documente, fără a se obosi să coordoneze cu noi data publicării”. În legătură cu asta, MAE a hotărât să publice textele acestor acorduri în limba rusă.

http://www.rbc.ru

Clinton a acuzat din nou Rusia de atacuri cibernetice

Candidaţii la funcţia de preşedinte al SUA, Hillary Clinton şi Donald Trump, au participat la primele dezbateri în timpul cărora candidatul democrat Cliton a acuzat Rusia de atacuri cibernetice şi a promis să-şi apere ţara, informează EHO MOSCVÎ.

http://echo.msk.ru

Fostul secretar de stat şi-a exprimat indignarea în legătură cu susţinerea de facto din partea lui Donald Trump a spargerilor, menţionează INTERFAX.

http://www.interfax.ru

Trump a declarat anterior că îi invită pe „hackerii ruşi” să găsească cele 30 de mii de scrisori electronice, pe care Clinton le-a radiat de pe serverul său, folosit încă pe timpul când era secretar de stat, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/world

MAE al Islandiei a acuzat forţele aeriene ale Rusiei de „apropiere periculoasă”

MAE al Islandiei şi-a exprimat nemulţumirea de faptul că bombardierele ruseşti au zburat în preajma unui avion de pasageri, care se îndrepta din aeroportul Keflavik spre Stockholm, informează GAZETA.RU, cu referire la Morgunblaðið.

Potrivit ministerului amintit, au fost trei bombaradiere ruseşti.

https://www.gazeta.ru

Consilierul Ambasadei FR în Islabd, Alexei Şadski, a declarat că avioanele ruse nu au încălcat hotarele spaţiului aerian al Islandiei, transmite TASS. Potrivit afirmaţiilor sale, acest lucru este făcut pentru a avea motivul de a deschide din nou baza militară [a SUA] în Keflavik.

http://tass.ru

Putin a discutat cu premierul Bulgariei colaborarea economică

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat la telefon, cu primul ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, colaborarea în domeniile comercial-economic şi energetic, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru

După cum transmite TASS, cu referire la serviciul de presă al Guvernului Bulgariei, în centrul discuţiei s-a aflat proiectul centrului de distribuţie a gazelor, „Balkan”, a cărui construcţie se pregăteşte pe teritoriul Bulgariei.

http://tass.ru

ECONOMIE

Ţările-membre OPEC vor desfăşura o reuniune extraordinară fără participarea Federaţiei Ruse

Reuniunea informală a miniştrilor din ţările-membre OPEC în chestiunea îngheţării extracţiilor de petrol va avea loc în Algeria, miercuri, dar fără participarea Rusiei, transmite KOMMESANT.

Moscova, care îşi creşte treptat extracţiile, a confirmat din nou că este gata de îngheţare.

http://www.kommersant.ru/doc/3100707

Cările Ferate din Rusia au prognozat o pierdere de 143 de miliarde de ruble în anul 2017

Cările Ferate din Rusia pot încheia anul 2017 cu o pierdere în valoare de 142,4 miliarde de ruble (aproximativ 2,3 milioane de dolari), informează VEDOMOSTI, cu referire la prognoza instituţiei.

http://www.vedomosti.ru/newspaper/articles/2016/09/27/658592-rzhd-ubitki

SOCIETATE

DOJDI susţine că fostul co-proprietar al Gunvor, Piotr Kolbin, este un prieten de copilărie al lui Putin

Fostul co-proprietar al companiei petroliere Gunvor, omul de afaceri Piotr Kolbin, era, în copilărie, prieten cu actualul preşedinte al FR, Vladimir Putin. Despre asta este vorba în anheta postului de televiziune DOJDI.

În anul 2011, numele lui Piotr Kolbin, din satul Iasnîi, regiunea Arhaghelski, a apărut pentru prima dată în ratingul FORBES – cel de-al 187-lea rând, cu o avere de jumătate de miliard de dolari, iar mai departe afacerile sale au cunoscut doar ascensiunea, menţionează publicaţia.

https://tvrain.ru

Kolbin a fost numit co-proprietar şi al altor active, care se aflau în proprietatea lui Ghenadi Timcenko (el, de asemenea, este considerat un prieten al lui Vladimir Putin), menţionează MEDUZA.

În anul 2015, Kolbin a vândut două apartamente în Moscva către Anna Zaţepilina (aşa o cheamă pe bunica gimnastei Alina Kabaeva). Timcenko i-a vândut celei în cauză apartamentul în Sankt-Petersburg. În luna martie, 2016, a devenit cunoscut faptul că imobilul bunicii lui Kabaeva a fost vândut de omul de afaceri Grigori Baevski, care a lucrat mult timp împreună cu Arcadi Roterberg, informează publicaţia, cu referire la DOJDI.

https://meduza.io

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui FR, Dmitri Peskov, a menţionat că nu a întâlnit niciodată „o informaţie bazată de fapte reale” privind legătura preşedintelui cu „anumite procese de afaceri”, transmite FORBES. Anterior, Peskov a declarat că nu a întâlnit numele lui Kolbin printre prietenii şefului statului.

http://www.forbes.ru

Guvernatorul Petersburgului a solicitat încetarea discuţiilor cu privire la demisia sa

Guvernatorul Petersburgului, Gheorghi Poltavcenko, a ameninţat că îi va da afară pe funcţionari pentru colportarea zvonurilor cu privire la demisia sa, adăugând că nu intenţionează să-şi părăsească postul, transmite TASS.

http://tass.ru

Corespondentul FONTANKA, care a denunţat „caruselul”, va fi judecat

Dosarul corespondentului FONTANKA, Denis Korotkov, care a demascat „caruselul” [unul dintre modurile de a-l cumpăra pe alegător] la unul dintre sectoarele electorale din Sankt-Petersburg, va examinat la 28 septembrie, informează MEDUZA.

Jurnalistului – reţinut la sectorul electoral – i s-a întocmit un proces-verbal pentru „primirea ilegală a buletinului de alegător”.

https://meduza.io

În acelaşi timp, afirmă publicaţia, în afară de Korotkov la răspundere nu e tras nimeni, deşi lui i s-a întocmit procesul-verbal atunci când el a încercat să-i reclame pe cei implicaţi în „carusel”, care i-au înmânat buletine suplimentare, transmite BBS RUSSIA.

http://www.bbc.com

Patriarhul Kirill a semnat un apel în favoarea interzicerii avorturilor în Rusia

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a semnat apelul Mişcării obşteşti din Rusia, „Pentru viaţă” şi al mişcării „Voluntarii pravoslavnici” cu privire la interzicerea avorturilor pe tot teritoriul Rusiei. Despre acest fapt informează DOJDI cu referire la site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse.

https://tvrain.ru

MOLDOVA

Şedinţa Comisiei interguvernamentale FR şi RM poate avea loc în noiembrie-decembrie

Moscova nu exclude că prima – de după pauză – şedinţă a Comisiei interguvernamentale ruso-moldoveneşti va avea loc în noiembrie-decembrie, a declarat, pentru RIA NOVOSTI, secretarul de stat, ministrul adjunct MAE din Federaţia Rusă, Grigori Karasin.

Ultima, a 13-a, şedinţă a acestei structuri a avut loc la Chişinău în noiembrie 2012.

https://ria.ru

Ce a spus eurocomisarul Hahn despre statutul Transnistriei

Delegaţia UE în Moldova a intervenit cu o clarificare în legătură cu declaraţia făcută în ajun la conferinţa de presă din Chişinău de către eurocomisarul Johannes Hahn privind reglementarea conflictului transnistrean. Într-un comentariu remis NM se spune că poziţia oficială a UE, exprimată de Hahn, constă în faptul că Transnistriei trebuie să i se ofere un statut special în componenţa Moldovei suverane şi integrale.

Publicaţia a apelat la Serviciul de presă al Delegaţiei UE în Moldova în legătură cu faptul că în înregistrarea video a conferinţei de presă a lui Johannes Hahn şi premierului moldovean Pavel Filip afirmaţia eurofuncţionarului cu privire la statutul Transnistriei, făcută limba engelză, nu era suficient de distinctă. De aceea în mass-media au apărut interpretări ale celor spuse de Hahn.

http://newsmaker.md

GOTR a început exerciţii ale infanteriei motorizate

Subdiviziunile de infanterie motorizată ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse în Transnistria au început exerciţiile de câmp, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. La exerciţii iau parte mai bine de 300 de militari, sunt implicate mai bine de 30 de unităţi de tehnică blindată şi auto.

http://novostipmr.com

Şevciuk l-a primit pe ambasadorul SUA, James Pettit

Liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit. În centrul atenţiei s-a aflat situaţia curentă a procesului de negocieri, transmite NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://novostipmr.com

În cadrul întrevederii, Şevciuk şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu planurile Moldovei şi Ucrainei cu privire la instituirea unui control vamal şi de frontieră comun în punctul de trecere Kuciurgan, transmite VESTI PMR.

http://www.vestipmr.info

Transnistria a fost vizitată de preşedintele în exerciţiu al OSCE

Astăzi a avut loc întrevederea ministrului Afacerilor Externe din autoproclamata republică nistreană, Vitali Ignatiev, cu reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE, Cord Meier-Klodt, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Partea transnistreană a venit cu iniţiativa de a desfăşura următoarea reuniune a „Şedinţei permanente...” în formatul 5+2. Ignatiev a adăugat că „Procolul de la Berlin”, semnat la începutul lunii iulie, nu este realizat şi se impune o analiză a situaţiei curente.

http://novostipmr.com

În unul dintre raioanele din Stambul vor avea loc Zilele Culturii Găgăuze

În raiolnul Maltep din Stambul, pe 1 şi 2 octombrie vor avea loc Zilele Culturii Găgăuze. În scopul desfăşurării acestei acţiuni, Comitetul Executiv a decis să aloce 23 de mii de lei pentru acoperirea cheltuielilor, transmite GAGUZMEDIA.MD.

http://gagauzmedia.m

BUDJAK-ONLINE.MD menţionează că aceasta e de 17 ori mai puţin decât au alocat autorităţile pentru desfăşurarea Zilelor Culturii Găgăuze la Petersbrug, care au avut loc vara trecută: 4052 720 de lei.

http://budjakonline.md

Medicii din Sankt-Petersburg efectuează primirea locuitorilor din Găgăuzia

Specialiştii ruşi în domeniile cardiologiei, reumatologiei şi neurologiei au sosit în autonomie la 26 septembrie, în cadrul colaborării bilaterale dintre Comitetul Executiv al Găgăuziei şi Guvernul din Sankt-Petersburg, informează GAGAUZINFO.MD.

În decurs de trei zile, medicii-consultanţi vor acorda ajutor medical pacienţilor din Găgăuzia.

http://gagauzinfo.md