Punctele de trecere a frontierei „Probotești-Racovăţ” şi „Crasna-Vicovul de Sus” vor fi în curând redeschise după șapte ani. La eveniment vor participa Preşedinţii Ucrainei şi României, Petro Poroşenko şi respectiv Klaus lohannis.

Punctele vamale de la Proboteşti (Diakivţi în ucraineană) şi Crasna (Krasnoilsk în ucraineană) au fost închise temporar în anul 2010, pentru modernizare, în vederea aducerii la standardele Schengen. La acea vreme autorităţile ucrainene anunţau că aceste lucrări se vor finaliza în cel mult 50 de zile. Au trecut de atunci șapte ani de când trecerile vamale stau închise.

Lucrările de construcţie la aceste puncte sunt realizate în proporţie de 60-80 la sută, iar în 2018 în regiune vor fi deschise alte trei puncte de trecere la frontiera cu România, a declarat guvernatorul regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk.

Pentru renovarea Punctelor de trecere a frontierei „Diakivţi-Racovăţ” şi „Krasnoilsk-Vicovul de Sus” Uniunea Europeană a alocat 5,5 milioane de euro. Redeschiderea punctelor de trecere a frontierei cu România ar normaliza traficul rutier de la Punctul de trecere „Porubne-Siret”, unde oamenii sunt nevoiţi să stea ore în şir în cozi kilometrice pentru a ajunge în ţara vecină.

Reamintim faptul că iarna trecută şantierul de construcţie a Punctului vamal „Probotești-Racovăţ” a fost vizitat de către ex-preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili. Acum alţi doi preşedinţi vor păşi pe pământul herţean. Pentru locuitorii satului Proboteşti evenimentul are o conotaţie istorică, pentru că nimeni n-a mai pomenit atâţia şefi de stat care să treacă prin acest sat. Sătenii mai speră că datorită acestei ocazii vor fi reparate şi asfaltate drumurile din localitate.

---Zilele trecute, Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că intenţionează să aibă o întâlnire cu Preşedintele României, Klaus lohannis, în regiunea Cernăuţi, în timp de două-trei luni. Principalul subiect al întâlnirii va fi situaţia punctelor de trecere a frontierei, în contextul liberalizării regimului de vize pentru ucraineni.

„Am avut o conversaţie telefonică cu Klaus lohannis, Pre­şedintele României, şi am sugerat ca, în loc să ne întâlnim la Kiev, să ne întâlnim la grani­ţă. (…) Am căzut de acord ca această întâlnire să fie în timp de două-trei luni”, a declarat Poroşenko.

Sursa: liberty.com