Roskomnadzor, instituția care, oficial, reglementează activitatatea mass-media ruse, monitorizează zilnic știrile din presa internațională despre starea de sănătate a președintelul Vladimir Putin de 70 de ani, relatează Agentstvo, un proiect media indepedent din Rusia, specializat în jurnalism de investigație, transmite libertatea.

Informațiile au devenit disponibile după ce sistemul informatic al Centrului Principal de Frecvență Radio (GRCHC), o divizie a Roskomnadzor, a fost piratat de grupul de hackeri bieloruși „Cyber Guerrillas”.

Printre documentele interne ale Roskomnadzor publicate de hackeri sunt zeci de tabele cu același titlu: „Starea critică de sănătate a președintelui Federației Ruse, VV Putin”.

Documentele au fost create în perioada aprilie – octombrie 2022.

Fiecare monitorizare este un Excel care conține postări zilnice din presa internațională sau de pe rețelele sociale ruse (Odnoklassniki, VKontakte și Telegram) despre starea de sănătate a șefului de la Kremlin.

Discuțiile despre bolile președintelui sunt, de obicei, intensificate după relatările principalelor instituții media internaționale sau ale bloggerilor populari pe această temă.

Șchiopături, grimase, cancer, demență, schizofrenie

De exemplu, pe 27 aprilie, din cele 153 de rapoarte de monitorizare, 9 au fost dedicate lui Putin „șchiopătând și cu o grimasă”, la întâlnirea secretarul general al ONU Antonio Guterres. Este menționat, în acest sens, un articol publicat de tabloidul britanic The Sun.

Un fost agent KGB a declarat atunci că, probabil, Putin suferă de demență în stadiu incipient și e paranoic.

Monitorizarea întocmită la 22 mai 2022 are 594 de rapoarte. Aproape toate sunt postări care spun că „Putin are cancer”. Topicul a fost creat după un interviu acordat de politologul Valeri Solovei, care a susținut că președintele suferă de cancer.

Faptul că liderul de la Kremlin ar suferi de o boală incurabilă este singurul subiect de monitorizare din data 1 iunie, care constă în 1 360 de rapoarte.

Rapoartele din octombrie adună postări despre faptul că „Putin suferă de schizofrenie”. În monitorizarea din 9 și 15 octombrie, există 5 rapoarte despre știrea că „președintele are demență”.

Roskomnadzor, autoritatea de control a comunicațiilor din Rusia, a alocat 1 milion de euro pentru dezvoltarea unui sistem de căutare a conținutului interzis.

După invadarea Ucrainei, cenzura rusă a găsit 210 000 de „falsuri” și „materiale nesigure” pe internet și le-a șters pe cele mai multe dintre ele.

72 de mass-media rusești, 23 de publicații străine și 630 de resurse online ucrainene au fost blocate. De asemenea, a fost restricționat accesul la 262 de site-uri web ale canalelor de televiziune și radio ucrainene de pe teritoriul regiunilor anexate ilegal.

Cu 9 medici după el, în delegațiile oficiale

Anul trecut, publicaţia de investigaţie Agenstvo a publicat o anchetă despre problemele de sănătate ale lui Putin și a scris că liderul de la Kremlin e însoțit de 9 medici în deplasările sale oficiale, inclusiv un specialist oncolog, și a început să apeleze și la medicina alternativă, pentru că face băi în extract de corn de cerb.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a dezminţit că Vladimir Putin are cancer.

O lună mai târziu, cotidianul italian La Stampa a scris că Putin a fost transportat de urgență la spital și operat de cancer, citând surse apropiate Kremlinului.

Pe 1 ianuarie 2023, într-un interviu pentru publicația daneză Berlingske Tidente, un ofițer al Serviciului danez de Informații Militare (FE) a susținut că „președintele rus suferă de cancer, dar nu în fază terminală, problemele sale fiind generate mai degrabă de dureri cronice severe după mai multe căzături și accidente”.

„De aceea are tendința de a sta jos și de a apuca lucrurile strâns. Este pentru a-și ușura durerea”, a precizat oficialul. Potrivit acestuia, Putin a suferit anterior de o formă de cancer și era tratat pentru când a pornit războiul, „ceea ce ar fi putut influența decizia sa”.