Nave ale Marinei SUA și ale Gărzii de Coastă au fost trimise în largul coastei statului Carolina de Sud, unde scafandrii încearcă să recupereze rămășițe din presupusul balon de spionaj al Chinei, doborât sâmbătă de Armata americană, relatează New York Times, adăugând că operațiunea ar putea dura mai multe zile, transmite Libertatea.ro.

Eforturile de recuperare au început la scurt timp după ce resturile balonului au căzut în apă, a declarat un oficial american din domeniul apărării.

Reprezentanții Pentagonului au precizat că intenționează să colecteze toate resturile pe care scafandrii le pot recupera, încercând să obțină astfel informații.

Cum balonul a fost doborât în ape relativ puțin adânci, ei cred că efortul de recuperare nu va fi dificil. Totuși, scafandrii vor trebui să facă față temperaturilor scăzute ale apei.

Autoritățile americane au anunțat joi, 2 februarie, că un balon de supraveghere despre care se credea că este de origine chineză a fost detectat zburând deasupra statului Montana. Două zile mai târziu, „balonul spion” a fost doborât de SUA deasupra Oceanului Atlantic.

China a insistat că balonul nu era destinat supravegherii, ci unul meteorologic care s-a abătut de la curs, însă administrația Biden a acuzat că aparatul de zbor avea ca scop spionarea instalațiilor militare americane. Incidentul s-a transformat într-o dispută diplomatică între cele două mari puteri ale lumii.

Oficialii administrației Biden i-au contactat pe omologii chinezi, iar secretarul de stat Antony Blinken și-a anulat o vizită în China.

Într-o reacție transmisă duminică, Beijingul și-a exprimat „nemulţumirea puternică şi protestul faţă de utilizarea forţei de către SUA pentru a ataca aeronavele civile fără pilot, încălcând grav practica internațională”.

China va proteja cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor relevante, rezervându-şi în acelaşi timp dreptul de a avea reacţii suplimentare necesare”, a precizat Ministerul chinez de externe.