Kievul și-a exprimat furia după ce rușii au finalizat demolarea fostului teatru din Mariupol. Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video cu un exacvator care acționează printre ruinele și molozul rămase după dărâmarea clădirii, transmite Digi24.ro.

Iată ce a mai rămas din Teatrul Dramatic din Mariupol, unde sute de civili au murit în urma unui bombardament intenționat și barbar al ocupanților (ruși). Pot distruge locul crimei, dar criminalii de război nu pot scăpa nepedepsiți”, este comentariul care însoțește imaginile din postarea publicată pe pagina de Twitter a ministerului apărării din Ucraina.

Rușii au început demolarea teatrului în luna decembrie 2022. Guvernul ucrainean a acuzat cu acel prilej autorităţile proruse din oraşul ocupat Mariupol, din sud-estul Ucrainei, că demolează ruinele teatrului dramatic din oraş.

Clădirea devenise un simbol al conflictului, după ce a fost folosită drept adăpost pentru civili încă de la începutul invaziei ruse și a fost bombardată pe 16 martie, într-un atac în care se estimează că au fost ucişi peste 500 de civili.

Clădirea fusese special semnalizată ca adăpost pentru copii, cu o inscripție mare „Deti” („Copii”) , scrisă pe asfalt în fața teatrului și care putea fi văzută de la mare înălțime.

În timpul bombardamentului, în clădire se aflau în jur de 1.000 de persoane. Ucrainenii au acuzat forțele ruse că „au distrus în mod intenționat și cinic Teatrul Dramatic”.

Teatrul Dramatic a fost distrus în mod cinic de de mesagerii Lumii ruse. Fasciștii secolului 21 nu au fost opriți nici de uriașa inscripție COPII, nici de declarațiile oamenilor, care au spus că sunt civili pașnici - femei, copii, bătrâni. Ocupantul știa unde lovește. Putem reconstrui clădirea, dar nu ne vom putea aduce înapoi prietenii, vecinii, rudele, persoanele iubite. Binecuvântată fie amintirea tuturor victimelor inocente ale acestui război nebun pornit împotriva Ucrainei de către statul agresor, statul terorist Rusia”, se arată într-o declarație a consiliului local de la acea vreme.