Pentagonul a anunţat că un al doilea balon de spionaj chinez a fost descoperit, de această dată deasupra Americii Latine, într-un un nou episod al unui caz care a răcit relaţiile dintre Washington şi Beijing, transmite Digi24.ro.

Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken și-a amânat în ultima clipă o vizită în China.

Suntem la curent cu informaţii despre un balon care survolează America Latină. Considerăm că este un alt balon de spionaj chinez”, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, fără a preciza locaţia exactă a acestuia.

Cu o zi înainte, Statele Unite anunţaseră prezenţa unui prim balon de spionaj chinez în spaţiul lor aerian, relatează AFP, citată de Agerpres. Deşi autorităţile chineze au fost nevoite să-şi exprime „regretele” pentru această intruziune „involuntară”, Washingtonul a considerat „inacceptabilă” explicaţia şi a decis vineri in extremis să anuleze călătoria secretarului de stat american, programată să aibă loc duminică şi luni.

Vizita lui Antony Blinken în China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a dat asigurări joi că nu are îndoieli cu privire la originea chineză a balonului şi la utilizarea sa în scopuri de spionaj. „Este un aparat de zbor civil, folosit în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a deviat de pe traiectorie din cauza vântului, au susținut autorităţile chineze.