Jurnalista Olga Zenkova, 39 de ani, și cameramanul Artem Epifanov au fost agresați de soldați ceceni, însă cazul lor a fost refuzat de agenții de aplicare a legii din Melitopol și interzis în presă, relatează portalul ucrainean UNIAN. Orașul face parte din regiunea Zaporojie, anexată ilegal de ruși la finalul lunii septembrie. Bild notează că principalul suspect e un nepot al lui Ramzan Kadîrov. O agenție de presă controlată de ruși susține că povestea e falsă, transmite libertatea.

După cum s-a menționat într-o declarație a postului NTV către Comitetul de Investigație al Federației Ruse, difuzată de canalele de Telegram pro-ucrainene, Zenkova și Epifanov se aflau în Melitopolul ocupat pentru a transmite de la fața locului.

Pe 17 ianuarie, când luau cina la restaurantul Voronțovski, au fost agresați de soldați beți care s-au prezentat drept „luptători ai batalionului Ahmat”.

Ahmat Kadîrov este fostul președinte cecen ucis în 2004, într-un atentat terorist. El este tatăl actualului lider, Ramzan Kadîrov, ale cărui trupe de „kadîroviți” luptă pentru Rusia în războiul declanșat în Ucraina.

Jurnalista ar fi fost violată, iar cameramanul – rănit. După cum a relatat canalul de Telegram Look for Your Own, „agențiile de aplicare a legii” controlate de ruși au refuzat să investigheze situația, iar guvermatorul ucrainean Evgheni Balițki, numit de forțele de ocupație, a ignorat cazul.

Vinovat: „Hasan Ibraghimov și hoarda lui”

În plus, a fost interzisă tratarea la canalele de știri a acestui subiect. De ce un asemenea secret? Explică ziarul german Bild: „Princpalul suspect e Hasan Ibraghimov, nepotul lui Ramzan Kadîrov. Atrage atenția în mod repetat acolo cu violență.

La sfârșitul lunii decembrie, el și hoarda lui au bătut un tânăr într-un restaurant din Simferopol, Crimeea, care încerca să-și apere iubita”.

Născută la Ekaterinburg, Zenkova lucrează pentru NTV din mai 2013. A absovit Institutul de Teatru de Stat din Ekaterinburg. A mai lucrat la Rusia 1, în poziția de corespondent. Epifanov e angajat la acest canal de mai mulți ani. Ei ar fi filmat și în Luhansk și Donețk, alte două regiuni anexate ilegal.

Cei doi se află sub sancțiunile Consiliului Național de Securitate și Apărare pentru propaganda antiucraineană.

Rușii: „Poveste falsă”

Agenția RIA Melitopol, controlată de ruși, susține că povestea este un fake news: „Olga Zenkova nu este corespondent de război și nu acoperă evenimentele din zona de operațiuni speciale. Filmează povești în orașele din Urali și în Siberia de Vest”.

Agenția pune la îndoială faptul că jurnalista s-ar fi aflat în Melitopol pe 17 ianuarie și pretinde că plângerea postului este un „fals” răspândit de ucraineni.