Cimitirul recent descoperit de pe un câmp din sudul Rusiei este plin de mormite ale deținuților care au fost recrutați să lupte pentru Grupul Wagner, printre ei numărându-se asasini plătiți și ucigași alcoolici din Rusia și din afara granițelor, relatează Digi24.

O investigație Reuters a dezvăluit faptul că mulți dintre bărbații îngropați în cimitirul de lângă satul Bakinskaia, regiunea Krasnodar, fuseseră condamnați pentru infracțiuni violente, iar unii dintre recruți proveneau din țări precum Ucraina și Moldova.

Wagner a început de vara trecută să folosească acest lot de teren din sudul rural al Rusiei pe care l-a umplut cu 200 de morminte până la finalul lunii ianuarie, potrivit Reuters. Avocatul unuia dintre deținuți, Viaceslav Kocias, care a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru ucidere și jaf armat în 2020, l-a descris pe clientul său drept un „tip obișnuit” care trebuie să fi crezut că oferta de la Wagner „era singura lui cale de scăpare”.

După ce s-a îmbătat, Kocias a intrat prin efracție împreună cu un complice în apartamentul unui cunoștințe pentru a-l jefui. Cei doi au luat la bătaie victima și încă o femeie care era în apartament cu un fier de călcat și un uscător metalic de rufe, înainte să dea foc unei haine pe care au aruncat-o deasupra bărbatului inconștient.

O mare parte din apartament a fost distrusă în incendiu, iar bărbatul a murit două zile mai târziu din cauza rănilor provocate în timpul atacului. Luând în calcul data la care a murit, Kocias a făcut probabil parte din primele grupuri de soldați care au luat cu asalt regiunea Bahmut.

Asasinul plătit și ucigașul alcoolic

Printre pușcăriașii identificați de Reuters se numără și Anatoli Bodenkov, în vârstă de 43 de ani, care executa o sentință de 16 ani după gratii pentru perioada în care a activat ca asasin plătit. Bodenkov a ucis un agent imobiliar din orașul nordic Kirovo-Cepețk în 2016 cu o pușcă de vânătoare pentru suma de 400.000 de ruble (5.720 de dolari).

Însemnul de pe cruce arată că Bodenkov a murit pe 27 noiembrie 2022, dar nu menționază unde. Un alt deținut, Viktor Deșko, în vârstă de 40 de ani, a ajuns la închisoare după ce, în stare de ebrietate fiind, i-a tăiat gâtul unei femei cu care se certa din cauza banilor într-o pădure din apropiere de teritoriile ocupate de ruși în Donbas. Autoritățile l-au descris pe Deșko drept „o persoană agresivă care abuzează de alcool”.

Ce îi face pe deținuți să lupte pentru Wagner în Ucraina

Rusia are una dintre cele mai mari populații de deținuți per capita din lume. Autorul cărții „The Vory: Russia’s super mafia”, Mark Galeotti, a spus că ceea ce îi atrage pe acești oameni care nu au nimic de pierdut este ceva mai mult decât posibilitatea de a scăpa de anii grei de pușcărie.

acești deținuți, oameni care au făcut parte de mult timp din cultura închisorilor caracterizată de „o foarte puternică tentă naționalistă rusă”, a face parte din Wagner este un motiv de mândrie care le dă un scop în viață. „Da, asta îți va da o șansă să ieși din închisoare, dar îți dă și șansa de a fi în sfârșit cineva”, a spus Galeotti.

„Acesta este un mod în care Wagner poate să îi atragă pe oamenii care sunt, sau se cred, marginalizați, outsideri, ratați ai sistemului într-un fel sau altul și le dă șansa să creadă că pot fi învingători.”