Poliţia spaniolă a arestat miercuri un bărbat în vârstă de 74 de ani bănuit că a trimis scrisori-capcană la ambasadele Ucrainei şi SUA, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez şi unui producător de arme, în noiembrie şi decembrie anul trecut, a anunţat Ministerul spaniol de interne, citat de Reuters şi AFP, preluat de Agerpres.

Bărbatul, care este cetăţean spaniol, a fost reţinut în oraşul nordic Miranda del Ebro. Poliţia i-a percheziţionat locuinţa situată într-un bloc dintr-un cartier muncitoresc, a menţionat ministerul într-un comunicat, fără a da alte detalii.

Bărbatul a lucrat la primăria din Vitoria, un oraş important aflat în apropiere, din 2013 fiind pensionar, a declarat pentru Reuters un reprezentant al municipalităţii.

Ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska a afirmat în faţa presei la Vitoria că ancheta continuă şi a refuzat să comenteze informaţiile în sensul că în spatele atacurilor s-ar putea afla o grupare militantă din Rusia.

Potrivit comunicatului poliţiei, „se pare că persoana arestată a fabricat şi trimis singură dispozitivele explozive”, dar „poliţia naţională nu exclude participarea ori influenţa altor persoane”.

La deschiderea uneia dintre cele şase scrisori-capcană, adresată ambasadorului Ucrainei în Spania, însărcinatul cu securitatea al reprezentanţei diplomatice a fost rănit uşor la mâna dreaptă, pe 30 noiembrie, celelalte scrisori fiind interceptate de serviciile de securitate. Justiţia spaniolă a deschis imediat o anchetă pentru presupuse acte de „terorism”.

Într-un articol publicat duminică, New York Times a scris, citând responsabili americani, că serviciile de informaţii americane şi europene bănuiesc că în spatele scrisorilor capcană s-ar afla un mic grup paramilitar rus denumit Mişcarea imperială rusă, înscris din 2020 pe lista americană a organizaţiilor teroriste şi care ar fi acţionat la comanda serviciului rus de informaţii militare GRU.