Serghei Gaidai, șeful administrației militare din regiunea Luhansk, a declarat la televiziunea ucraineană că „sectorul Donețk este cel mai dificil, deoarece rușii încearcă să captureze Bahmut - și toate așezările de la Lisiciansk la Bahmut sunt importante pentru ei”, potrivit CNN, preluat de Hot News.

Lisiciansk se află în regiunea vecină Lugansk și a fost capturată de forțele rusești în luna iunie.

Gaidai a declarat că armata ucraineană a distrus un „număr mare de personal al ocupanților și echipamentul lor” în satul Bilohorivka.

„Acum ei încearcă să străpungă linia de apărare, deoarece intenționează să facă un cap de pod suplimentar pentru a extinde ofensiva. Atacurile au loc acolo non-stop, acest teritoriu este bombardat în mod constant. Șase persoane au rămas în sat, sunt oameni în vârstă care nu vor să plece. Este dificil să scoți oamenii care nu vor să plece”, a declarat oficialul.

Pe fondul condițiilor meteorologice dificile, Gaidai a declarat că „eliberarea regiunii Lugansk este foarte dificilă. Cu toate acestea, există un lucru pozitiv. Trupele noastre nu sunt departe de Kreminna”, un oraș situat la nord de Lisiciansk, care este ocupat din primăvară.

Între timp, Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, a declarat că, după loviturile cu rachete rusești asupra unor părți din Donețk de luni, „continuă întreruperile de energie electrică de urgență. Inginerii energeticieni alimentează sistemul cu surse de rezervă. În general, situația este stabilă. După opririle de urgență, generatoarele sunt pornite”.

El a spus că situația din jurul Bahmut „este extrem de tensionată. Afirmațiile inamicului că Bahmut este luat și că se află la periferia orașului nu sunt adevărate”.

„Majoritatea oamenilor au fost evacuați din Bahmut. În Bahmut mai sunt acum aproximativ 12.000 de locuitori din cei 81.000 de locuitori de dinaintea invaziei. Inamicul încearcă să distrugă populația civilă” spune el.

Armata ucraineană a precizat că a fost lovit centrul orașului Bahmut - și că au fost avariate o clădire administrativă, un cămin și o clădire rezidențială.

Kirilenko a declarat că rușii au bombardat, de asemenea, orașul Vuhledar, precum și Kurakhove și Hostre - au fost avariate o grădiniță, patru clădiri înalte și șapte case particulare.